PPK Bijeljina u posjeti IGM Drina a.d. Bijeljina


IGM Drina povećala izvoz za 30 odsto i osvaja nova tržišta
 

04.04.2023.

Industrija građevinskog materijala Drina a.d. Bijeljina povećala je izvoz za 30 odsto tokom prošle godine i to uglavnom na područje Srbije i Crne Gore.Ovo tržište dobilo je na značaju pošto su vojvođanske ciglane počele da plasiraju svoje proizvode u Mađarsku i Rumuniju, pa je Drina izvozila u Pančevo, Suboticu, Beograd, Vrnjačku Banju, Novi Pazar. Prodajom oko 2 400 000 komada bloka, pretežno iz zaliha, u najvećoj mjeri standardni proizvod giter blok, godina je završena pozitivnim bilansom, rečeno je prilikom posjete direktora PPK Bijeljina Slavice Marković i sekretara savjeta ovom privrednom društvu.
 
 Tokom ove godine očekuje se i bolji uspjeh , uzimajući u obzir činjenicu da je cijena proizvoda veća za 70 odsto.Planiran je i početak proizvodnje novog termo bloka sa falcom čija bi cijena bila veća za 30 do 40 odsto u odnosu na giter blok, a planiran je i prodor na tržište Hrvatske.
 
U Ciglani naglašavaju da ni u periodu koronavirusa nisu imali problema sa plasmanom robe.Najviše je prodavana u sjeveroistočni dio Republike Srpske, Tuzlanski kanton, dok su manje količine odlazile u Srbiju i Crnu Goru.
 
Najveći problem je nedostatak radne snage, imajući u vidu da je prosječna starost radnika 55 do 60 godina.Nedostatak radnika pokušava se nadomjestiti radnicima iz inostranstva i u jedinoj ciglani u Republici Srpskoj i jednoj od četiri u BiH očekuju dolazak šest električara iz Indije.
 
Prije tri godine instaliran je robot na liniji na kojoj je u četiri smjene radilo  dvadeset radnika, a u ovom privrednom društvu smatraju da im je potrebno pet miliona evra za modernizaciju zastarjele opreme.
 
Zamjena mazuta kokosom, još prije deset godina, za pečenje blokova i danas se pokazuje kao dobar poslovni potez iako postoje problemi jer je kupovan na tržištu Ukrajine i Poljske.Trenutno koks uvoze iz Srbije, a cijena varira od 70 do 220 evra.
 
Prednost IGM Drine je što se sirovina za proizvodnju bloka nalazi u blizini pogona.U oktobru 2021. godine sa Vladom RS  potpisana je koncesija za korišćenje zemljišta, a u planu je i proširenje na 39 dunuma zemljišta koje koristi PD Semberija a.d. Bijeljina, što bi prema procjenama moglo predstavljati sirovinsku osnovu za proizvodnju za narednih šest do sedam godina.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder