Vlasenica

 

Opština Vlasenica se nalazi u istočnom dijelu Republike Srpske, pripada Sarajevsko-zvorničkoj regiji, u dijelu srednjeg Podrinja, na sjevernim padinama planine Javor, na području blago zatalasanih visoravni, reke i šumska područja. Uvučen je u deo regije Birač. Vlasenica se kao gradsko naselje nalazi na 680 metara nadmorske visine. Ovaj geoprostor pripada slivu reke Drine, a nalazi se na klimatskom spoju hladnih vazdušnih masa sa planine Javor i nešto toplijih vazdušnih masa koje dolaze iz reka Drinjače, Tišča i Jadra, što ovo područje čini veoma vetrovitim, naročito u proleće i jesen. kada su vazdušne struje najizraženije. Površina opštine Vlasenica iznosi 225,47 km2, što je 0,93% Republike Srpske i 0,46% Bosne i Hercegovine.

Opštinu Vlasenica karakteriše izuzetno povoljan geografski položaj, udaljenost od glavnih centara u regionu je: od Sarajeva 90 km, Banja Luke 240 km, Bijeljine 100 km, Tuzle 70 km, Brčkog 140 km, Beograda 210 km i Novi Sad 190 km.

Privredna aktivnost opštine Vlasenica zasniva se uglavnom na eksploataciji i niskom stepenu prerade šume i drveta, sirovom aluminijumu kupljenom na strani, proizvodnji galanterije, ugostiteljstvu, turizmu itd. U opštini Vlasenica većina privrednih subjekata je koncentrisane u sektoru veleprodaje i maloprodaje, u sektoru komunalnih, društvenih i ličnih uslužnih delatnosti i u sektoru prerađivačke industrije.

Detaljnije informacije o opštini Vlasenica mogu se naći na www.opstina-vlasenica.org.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder