Završni dan projekta ''Veb identitet privrede''


Na fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina održan je završni događaj projekta ''Veb identitet privrede'' 

28.09.2024.

PKRS - Područna privredna komora Bijeljina, nakon sveobuhvatnog procesa prikupljanja podataka od privrednih društava identifikovala je tri izazova sa kojima se privreda suočava u ovom trenutku, gdje je digitalizacija jedan od ključnih.
Pitanje digitalizacije, odnosno digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru posljednjih godina dobija na sve većem značaju, dok je poslovanje na svjetskom tržištu i stvaranje kontakata sa inostranim i domaćim partnerima bez digitalnog identiteta gotovo nezamislivo.

Veb sajt je dobilo devet privrednih društava, a za svako od njih, veb stranice je izrađivali su studenti uz mentorstvo i podršku profesora sa Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini. Studenti su kroz ovaj proces imali priliku da steknu praktična iskustva u realnom poslovnom okruženju, dok su privredna društva dobila funkcionalne veb sajtove prilagođene njihovim potrebama.

„Studenti našeg fakulteta u okviru treće godine studija i na predmetu elektronsko poslovanje u sklopu vježbi realizuju izradu veb sajtova za prijavljena privredna društva. Mislim da je to izuzetan spoj privrede, praktične nastave naših studenata i naravno sveopšteg trenda u procesu digitalizacije. Omogućavamo privrednicima gotova praktična rješenja njihovih veb sajtova, a našim studentima da na konkretnim primjerima i u saradnji sa privrednim subjektima realizuju ta rješenja. Naravno, veoma značajno je za studente, a i za nas, kao fakultet, da se povezujemo i sa privrednim društvima i sa Privrednom komorom. Tu je, naravno, uvijek i učešće Grada Bijeljine koji nas prati već nekoliko godina u ovom projektu“, rekla je Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Ova inicijativa predstavlja korak ka digitalizaciji i mogućnost da pomogne razvoj poslovanja privrednih subjekata koji besplatno dobijaju Veb sajt što je neizostavan segment za moderno poslovanje. 

''Ovaj projekat je od višestrukog značaja, koji pored toga što naša privredna društva dobijaju besplatno veb sajt na korištenje pruža primjenjena znanja studentima, koji kroz praktičnu nastavu uz mentorstvo profesora mogu da spoznaju kako jedno privredno društvo treba da bude prikazano putem digitalnih platformi i gdje takođe mogu da steknu praktična znanja za veb dizajn koji je jako važan u današnjem vremenu'', naveo je Srđan Marinković zadužen za projektne aktivnosti u Područnoj privrednoj komori Bijeljina 

Projekat ''Veb intentitet privrede'' drugu godinu zaredom realizuju Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina, Grad Bijeljina- Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije. 

Takođe, održana je i promocija monografije "Transformacija ekonomije vještačkom inteligencijom: Perspektive, izazovi i prilike" koja je nastala kao rezultat projekta sufinansiranog od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, a čiji su urednici i autori profesori i asistenti Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Ovaj multidisciplinarni pristup omogućio je da se istraži i analizira uticaj vještačke inteligencije na različite sektore ekonomije, te da se identifikuje kako vještačka inteligencija može biti iskorišćena za unapređenje efikasnosti, inovacija i konkurentnosti, kao i da se razmotre potencijalni izazovi i rizici koje njena primjena donosi.




 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder