Donji žabar

 

Opština Donji Žabar nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u ravni Bosanskoj Posavini, između opština Šamac na zapadu i Brčkog na istoku, te Orašja na Savi na sjeveru i Pelagićeva na jugu. Zauzima površinu od samo 49 km2.

Poljoprivreda je važno područje delatnosti i nosilac privrednog razvoja opštine Donji Žabar. Zbog povoljnih zemljišnih i klimatskih uslova, stanovništvo se uglavnom bavi intenzivnom poljoprivredom od koje ostvaruje svoj primarni prihod. Među poljoprivrednim granama zastupljena je ratarska i stočarska proizvodnja, proizvodnja industrijskog bilja i peradarska proizvodnja. Trgovački kukuruz i kukuruz za silažu u zelenoj masi, kao i pšenica, ječam i zob se uglavnom uzgajaju u poljoprivredi. Trgovačka soja i duvan (obe vrste robe: Virdžinija i Burli) uzgajaju se iz industrijskog bilja.

U stočarskoj proizvodnji prednjači individualna proizvodnja mesa za sopstvene potrebe i poljoprivredna proizvodnja za tržište (tovna goveda, svinje). Peradarska proizvodnja na području opštine Donji Žabar dala je pečat ukupnom ekonomskom razvoju opštine i izvan granica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Glavni nosioci peradarske proizvodnje su proizvodnja konzumnih jaja i jaja za valenje, proizvodnja brojlera i inkubatorska stanica za proizvodnju pilića.

Ugostiteljstvo i trgovina, kao najstarija grana privrede, zauzimaju značajno mesto u privrednom životu. Proizvodnja i ugradnja asfalta, proizvodnja i postavljanje rezanog kamena, rezanog materijala i proizvoda za gradnju, iskopavanje i eksploataciju šljunka i prevoz putnika u domaćem i međunarodnom saobraćaju su takođe industrije koje zapošljavaju značajan broj radnika.

Više informacija o opštini Donji Zabar možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji http://www.opstinadonjizabar.com.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder