Bijeljina

 

Bijeljina je gradsko naselje i istoimena jedinica lokalne samouprave sa statusom grada u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske i BiH. Površina teritorije Grada iznosi 734 km2 i obuhvata sembersku ravnicu koja lagano prelazi u pitoma brda Majevice.
Grad Bijeljina se nalazi na atraktivnom položaju - na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, na ušću Drine u Savu.Bijeljina je privredni, kulturni i turistički centar regije koja obuhvata 12 opština. Prema stepenu razvijenosti, Grad Bijeljina je druga najrazvijenija lokalna zajednica u Republici Srpskoj. 

Rijeke Drina i Sava predstavljaju državnu granicu sa Srbijom i Hrvatskom, a centar grada je udaljen oko šest kilometara od granice sa Srbijom i oko 40 kilometara od granice sa Hrvatskom. Susjedne opštine su Lopare, Ugljevik i Zvornik, kao i Distrikt Brčko.

Zbog svog geopolitičkog položaja, Bijeljina je raskrsnica puteva koji vode od zapadnog dijela Republike Srpske do Srbije, kao i istočnog dijela Republike Srpske i južnog dijela BiH prema sjevernoj Srbiji i dalje, do Panonske nizije i Centralne Evrope. Zahvaljujući plodnom semberskom tlu (54.000 ha poljoprivrednog zemljišta), Bijeljina je jedan od centara za proizvodnju, preradu i promet hrane, a najzastupljenije su žitarice i povrće. Pored ovih, najvažniji nosioci razvoja Grada su preduzeća iz oblasti trgovine, građevinarstva, drvoprerade, metalnog sektora i turizma, a industrije u razvoju su transport, telekomunikacije, obrazovanje...Prema hidrogeološkim karakteristikama i prisustvu geotermalnih voda, Bijeljina se ubraja u najbogatija evropska područja. Semberija leži na ogromnom podzemnom jezeru termalne vode koja se koristi za banjsko liječenje u poznatoj Banji Dvorovi, udaljenoj šest kilometara od centra Bijeljine. Planirano je da se u bliskoj budućnosti termalna voda koristi za zagrijevanje velikih staklenika za proizvodnju povrća i cvijeća.U Bijeljini postoje tri industrijske zone sa obezbijeđenom infrastrukturom u kojima se nude brojne pogodnosti za ulaganja u izgradnju industrijskih kapaciteta.Grad Bijeljina ima oko 115.000 stanovnika, što ga čini drugim najnaseljenijim gradom u Republici Srpskoj.Detaljnije informacije o Bijeljini i njenim privrednim potencijalima mogu se pronaći na zvaničnim prezentacijama sobijeljina.org http://investinbijeljina.org

 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder