Održan Sajam poljoprivrede i privrede Vlasenica 2024


U Vlasenici je u subotu održan deveti po redu Sajam poljoprivrede i privrede „Vlasenica 2024“, zajedno sa tradicionalnim Miholjdanskim vašarom.

14.10.2024.

U Vlasenici je u subotu održan deveti po redu Sajam poljoprivrede i privrede „Vlasenica 2024“, zajedno sa tradicionalnim Miholjdanskim vašarom.

„Tradicija ovog vašara duga je preko sto godina. Naša opštinska uprava, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Vlasenica, a uz podršku Privredne komore Republike Srpske i Područne privredne komore Bijeljina, obilježava i Sajam privrede i poljoprivrede, po deveti put. Prisutno je preko 70 izlagača koji izlažu poljoprivredne i prehrambene proizvode, proizvode od mesa, brašna, pčelinje proizvode, rakiju, sokove. Cilj nam je da povežemo selo i grad u kontinuitetu, da se poljoprivredni proizvodi plasiraju na tržište. Opština Vlasenica ulaže velike investicije u selo sa ciljem da se zadovolje hotelski kapaciteti, jer je ski-centar „Igrišta“ počeo sa radom, a turistima treba ponuditi domaću, organsku hranu", izjavio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i dodao je da Vlasenica ima za cilj, po ugledu na iskustva iz Hercegovine, da se izgradi brend „Vlasenička kuća“.

„Uzimajući u obzir činjenicu da smo se pobratimili sa najrazvijenijom opštinom u Srbiji, opštinom Čajetina, kao i da maksimalno ulažemo u turizam, želimo da u budućnosti promovišemo „Birčansku“ ili „Vlaseničku kuću“ kao brend, jer imamo kapacitete za to", rekao je on.

Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Područne privredne komore Bijeljina Željko Vidić, istakao je da Vlasenica u skorijoj budućnosti može postati jedna od tri ili četiri vodeće opštine ove regije zahvaljujući kapacitetima u razvoju poljoprivrede i turizma.

„Na području opštine Vlasenica možete pronaći prepoznatljivu divlju jabuku, srijemuš, šumske pečurke, kao i tradicionalni kukuruz „osmak“ ili „bosanac“ - i to su sve proizvodi koji privlače kupce. Imamo jako dobru saradnju sa opštinom Vlasenica, sa načelnikom  Miroslavom Kraljevićem i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti, kao i sa Odsjekom za razvoj. Upravo otvaranje ski-centra „Igrišta“ poslužiće kao osnov za integraciju turističke ponude i razvoja lokalnih proizvoda ove regije. Neophodno je ući u proces zaštite geografskog porijekla dijela proizvoda, kao i nastaviti rad na brendiranju i usaglašavanju standarda kvaliteta i pakovanja ostalih“, izjavio je Vidić obraćajući se prisutnima na otvaranju sajma.

„Sajam poljoprivrede i privrede, odnosno Miholjdanski vašar u Vlasenici, značajan je i sa privrednog i sa turističkog aspekta. Nedavno smo sproveli akciju "Naše blago" na području  opštine, sa ciljem da podignemo svijest naših domaćina, odnosno da ukažemo na  značaj lokalnih poljoprivrednika, kao što smo i naveli, na naše domaćine - naše blago. Tu su i predstavnici iz OC „Jahorina“, promovišemo Ski-centar "Igrišta", i naravno Javor planinu, kao netaknutu prirodu ", izjavila je v.d. direktora Turističke organizacije opštine Vlasenica Marela Kurtuma.

Sajam je ogranizovala opština Vlasenica u saradnji sa Privrednom komorom RS – Područnom privrednom komorom Bijeljina i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ime Područne privredne komore Bijeljina, ceremoniji otvaranja sajma su prisustvovali sekretar Savjeta za lične i zanatske usluge Darko Lazić i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder