PPK Bijeljina organizovala Sajam: ''Tražena zanimanja za siguran posao''


Područna privredna komora Bijeljina organizovala sajam: ''Tražena zanimanja za siguran posao''  u okviru projekta Unapređenje izvođenja praktične nastave za deficitarna zanimanja

15.11.2023.

Deficitarna zanimanja igraju ključnu ulogu u održavanju vitalnosti naše ekonomije, na današnjem sajmu koji je održan u Bijeljini posjetioci su imali priliku upoznati se sa školama koje nude programe obrazovanja usmerene na specifična zanimanja kao potrebu za edukacijom i podizanjem svijeti prilikom odabira zvanja čiji je nedostatak radne snage postao izazov za razvoj različitih industrija, privrede ali i cjelokupnog društva. 
Na sajmu su svoje radove sa praktične nastave predstavili učenici i profesori 13 srednjih stručnih i tehničkih škola iz Bratunca, Šekovića, Ugljevika, Zvornika, Bijeljine, Lopara, Vlasenice, Srebrenice i Milića a događaj je privukao veliku pažnju privrednika ali predstavnika lokalnih i republičkih institucija. 

Kako je nedostatak radne snage jedan je od ključnih izazova sa kojima se privreda suočava a koji je posljedica trenda iseljavanja stanovništva, loše demografske slike koja se odražava kroz negativan prirodni priraštaj sinergija nosilaca vlasti u obrazovovnoj politici, pokazaće se kao dugoročna investicija za prosperitet naše zajednice i privrede.

„Svjedoci smo da je nedostatak radne snage jedan od gorućih problema privrede i mi smo to u PPK Bijeljina prepoznali i organizovali ovakav događaj kako bi skrenuli pažnju i učenicima, a i roditeljima na važnost da se upisuju ova zanimanja kako bi djeca po završetku imala sigurno zaposlenje. Imamo priliku da vidimo šta to naši učenici u sklopu praktične nastave rade – imamo prehrambeni smjer, farmaceutski smjer, smjer metalske i elektro struke i sve su to zanimanja za koje se naši učenici školuju kako bi bili spremni za tržište rada. Obavljanje praktične nastave je važno i ono što privrednici kažu je da je problem kada djeca završe srednju školu, nemaju dovoljno znanja da se priključe proizvodnom procesu. U cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja u srednjim školama, pokrenuli smo projekat gdje smo obezbijedili određena sredstva da kupimo alat i opremu za kabinete praktične nastave, a pored toga i da se nastava odvija u privrednim društvima, a mi smo spona između privrednika i srednjih škola“, objasnila je Slavica Marković, direktor PPK Bijeljina.

Komorski sistem jedan je od glavnih aktera u sprovođenju dualnog obrazovanja i obrazovne politike, Područna privredna komora Bijeljina uključena je u aktivnosti obuke mentora za izvođenje praktične nastave kao i provođenja prakse u privrednim društvima. Cilj obuke mentora je sticanje pedagoških sposobnosti, te didaktičkih i metodičkih vještina u planiranju rada sa učenicima, što omogućava realizaciju praktične nastave za učenike srednjih stručnih i tehničkih škola.
Do sada Obuku je uspješno savlao 31 polaznik iz 20 privrednih društava sa prostora Područne privredne komore Bijeljina, dok je na nivou Republike Srpske broj mentora preko 230.
Mentor praktične nastave iz privrednog društva ''Orao'' Bijeljina, Milica Jovković prisutnima je predstavila principe rada učenika na praksi, istakavši da veliki dio učenika nakon završenog školovanja dobija posao u ovoj kompaniji.

Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine Grada Bijeljina svečano je otvorio sajam istakavši da je neophoda sinergija svih aktera kako bi obrazovanje bilo usklađeno sa potrebama tržišta rada.
„U ime Skupštine Grada moram reći da je veliko zadovoljstvo biti danas ovdje. Važno je baviti se ovom temom, obrazovanjem koje će nakon završetka obrazovanja omogućiti mladim ljudima da rade u svojoj strucu, zarade plate i omoguće egzistenciju sebi i svojoj porodici. To obrazovanje mora biti usklađeno sa tržištem rada i onim što je potrebno tržištu. Zato je bitno da smo svi danas ovdje i predstavnici lokalnih institucija, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje, škola, privrede… svi zajedno u simbiozi da razgovaramo o ovim temama i nađemo najbolja rješenja koja će i privredna komora i svi relevantni faktori predložiti zakonodavcu, Vladi RS, NSRS koja će to pretočiti u zakonsko rješenje koje će se primjenjivati i od koga će cijelo društvo, prije svega mladi ljudi, imati koristi i da nakon obrazovanja budu konkurentni na tržištu i da nam radna snaga u budućnosti ne bude sa stranih tržišta nego da to budu naši ljudi koji će uz adekvatne plate ostati ovdje“, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Obrazovanje predstavlja osnovni temelj za društveni, ekonomski i tehnološki napredak, Privredna komora Republike Srpske kao pouzdan zastupnik privrede i partner organima vlasti, posebnu važnost daje na aktivnoj uključenosti svih važnih aktera u  sprovođenju i poboljšanju uslova obrazovanja mladih.
Njegoslav Zagorac, vlasnik pekara „Bodaxco“ iz Bijeljine već deset godina u svoje preduzeće na praksu prima djecu iz srednje Poljoprivredne škole

„Trenutno na praksi imamo osam učenika i znamo šta to znači. Svake godine jednog do dva učenika koji su navredniji ostavljamo da rade kod nas, odnosno odmah nakon mature nudimo im Ugovor o radu“, rekao je Zagorac.

Srednja stručna škola Janja predstavlja pozitivan primjer u realizacije dualnog obrazovanja gdje učenicima pruža istovremeno kombinaciju teorijskog znanja sa stvarnim radnim iskustvom, pružajući učenicima jedinstvenu priliku za razvoj praktičnih veština. Direktor ove škole Aleksandar Marić pohvalio je Projekat Područne privredne komore Bijeljina i istakao da je potrebna uključenost cijelog sistema.

„Važno je istaći da je Privredna komora prepoznala interes da stvori simbiozu između Privredne komore, opštinskih organa i srednjih škola kako bi to podigli na veći nivo, jer same srednje škole nemaju svoja sredstva da proizvode i mogu da iskoriste za ovu priliku. Ono što je isto bitno je da poslodavci poslije ovoga prepoznaju svoj interes kako bi povećali svoju odgovornost tako da se više uključe, jer će sami sebi na taj način unaprijediti radnike koji su već kod nas u školi 90% osposobljeni kao što su kuvari, konobari, građevinci, arhitekte, turisti, bankari i keramičari. Apelovao bih na sve da se još više uključe, a ne samo pojedina privredna društva i poslodavci, nego cijeli sistem, jer nam generalno odlaze radnici van države“, istakao je Aleksandar Marić, direktor Srednje stručne škole Janja.

Privredna komora će nastaviti svoje aktivno djelovanje na ovakvim i sličnim projektima koji će za rezultat dati unapređenje i modernizaciju izvođenja praktične nastave kao i kvalitetnije obrazovanje mladih za deficitarna zanimanja. 








 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder