18 novih radnih mjesta zahvaljujući projektu „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“


Zaposleno je 18 pripadnika marginalizovanih kategorija, a 13 privrednih društava dobilo je nove radnike i bespovratna finansijska sredstva u okviru projekta IASI koji zajednički realizuju Grad Bijeljina i Karitas Švajcarska, uz podršku Područne privredne komore Bijeljina i Centra za integrativnu inkluziju Roma Otaharin.

30.08.2024.

Zahvaljujući projektu „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“ (IASI) koji zajednički realizuju Grad Bijeljina i Karitas Švajcarska, uz podršku Centra za integrativnu inkluziju Roma "Otaharin" i Područne privredne komore Bijeljina zaposleno je 18 pripadnika marginalizovanih kategorija, a 13 privrednih društava dobilo je nove radnike i bespovratna finansijska sredstva.

Gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović juče je potpisao Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa sa 13 poslodavaca o zapošljavanju 18 pripadnika marginalizovanih grupa stanovništva sa  konačne rang liste, čime će Grad Bijeljina i Karitas Švajcarske obezbijediti do 50 odsto sredstava – odnosno 13.600 konvertibilnih maraka po svakom novozaposlenom radniku za period trajanja ugovora (najmanje 23 mjeseca), ukupno 244.800 KM.

Poslodavci su izabrani u okviru javnog poziva, a među zaposlenima su osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine.

„Ovo je model ne samo za zapošljavanje socijalno ranjivih kategorija stanovništva, već i za razbijanje predrasuda i stereotipa, pa može biti primjer drugim gradovima za socijalno uključivanje. Karitas Švajcarske ima pristup koji podrazumijeva uključivanje više društvenih aktera u naše projekte, jer je to bitno za uspjeh tih poduhvata,“ istakla je Ana Gros iz ove humanitarne organizacije.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je podsjetio da Grad Bijeljina i švajcarski Karitas imaju stabilnu višegodišnju saradnju i zahvalio na podršci i želji da se ljudima sa društvene margine omogući prilika da zarađuju.

„Zajedno smo na poslu vraćanja dostojanstva našim sugađanima, jer oni ne traže milostinju, nego priliku da rade i zarade. Vjerujemo da će i poslodavci i radnici biti zadovoljni rezultatima projekta i da će u budućnosti biti još ovakvih zajedničkih programa,“ izrazio je svoje očekivanje Petrović.

Potpisivanjem ugovora poslodavci se obavezuju da će dostavljati opravdanje doniranih sredstava u vidu dokaza o izvršenim uplatama poreza i doprinosa, kao i ostatka ličnog dohotka.

"Mi poslodavci smo bili fino prihvaćeni sa njihove strane u smislu da su naše sugestije i prijedlozi uvaženi maksimalno. Žao mi je onog broja ljudi koji su došli da nađu posao, a koji nisu našli svoje radno mjesto kroz ovaj projekat. Preduzeće "Patriot" je u okviru projekta zaposlilo tri osobe," istakao je Mladen Ubiparipović, direktor preduzeća "Patriot" iz Bijeljine.

„Naša sreća je velika što su i drugi uz nas prepoznali i zaposlili ovu kategoriju osoba. Tri osobe koje smo zaposlili imaju svoje porodice, što znači da smo uljepšali nekome domove i oni već rade kod nas, a idućeg mjeseca će dobiti i svoju prvu platu," rekao je on. 

Novi (drugi) ciklus ovog projekta započeo je 27. marta sastankom nove Radne grupe koju je formirao gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, a projekat je na sistemski način uvezao pet ishoda (prihodi i zaposlenje, obrazovanje, javne usluge i stanovanje, angažovanost zajednice, svijest i saradnja), napravljenih kao moduli za socijalnu inkluziju najugroženije populacije, sa posebnim fokusom na Rome koji su najviše izloženi marginalizaciji. 

Na ovaj način poslodavci su dobili novi izvor potencijalno zapošljive radne snage istovremeno dobijajući bespovratna finansijska sredstva za zapošljavanje pripadnika marginalizovanih grupa. 

U ime Područne privredne komore Bijeljina, u radu Radne grupe za realizaciju projekta „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“ učestvovao je sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder