Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o boravišnoj taksi


Danas je u Područnoj privrednoj komori Bijeljina održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi

20.06.2024.

Zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, danas je u Područnoj privrednoj komori Bijeljina održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi. Ovim Zakonom uređuju se pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je nephodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, smatra da je turizam kao grana privrede jako važan i da je potrebno o izmjenama konsultovati privredu i relevantne institucije kako bi došlo do njegove adekvatne primjene.
''Zakon je u formi Nacrta kako bi na Javnoj raspravi svi zainteresovani imali priliku da čuju šta sve donose nove izmjene Zakona i da eventualno daju svoje primjedbe i prijedloge''. istakao je Savić. 

Predrag Tešić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi Republike Srpske, istakao je da je plan da se ukine paušal od 1. januara 2025. godine.

„Ono što se novo uvodi kroz Zakon o ugostiteljstvu koji je usvojen i stupio na snagu januara u mjesecu, mi smo predvidjeli uvođenje centralnog informacionog sistema. Svi oni koji pružaju usluge smještaja će biti obavezni da koriste CIS, dobiće ga besplatno od Vlade Republike Srpske i u njega će unositi svakog gosta koji će biti kod njih na smještaju, sve njegove podatke koji će biti propisani i naplatiti boravišnu taksu koju će dostaviti ministarstvu finansija. 

Kako kaže, oni smatraju da su seoska domaćinstva, takođe, veliki potencijal Republike Srpske.

„Kroz neke izmjene ćemo doći do njihovih kvalitetnijih usluga, biće kategorisani od strane lokalnih zajednica, turisti će znati gdje dolaze, koju uslugu mogu da očekuju, a takođe, kroz ove javne rasprave smo došli do zaključka koji može biti isto bitan, da će nam ostajati, možda, više sredstava za one koji se stvarno bave seoskim turizmom, jer ćemo, kroz sistem, moći da vidimo ko stvarno prima goste, a oni koji ne budu imali goste neće moći da dobiju posticaje od Ministarstva poljoprivreda i Ministarstva turizma itd“, objasnio je Tešić.

Portparol Turističke organizacije Grada Bijeljina Dragan Tešić, istakao je da, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, na području Bijeljine je prošle godine registrovano oko 1.200 smještajnih kapaciteta.





 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder