Održana promocija digitalnih platformi Privredne komore Republike Srpske


Područna privredna komora Bijeljina organiziovala je promociju gdje su predstavljene digitalne platforme PKRS za predstavnike privrednih društava, gradskih i lokalnih uprava sa teritorije djelovanja PPK Bijeljina.

22.12.2023.

PKRS-Područna privredna komora Bijeljina organiziovala je promociju gdje su predstavljene digitalne platforme PKRS za predstavnike privrednih društava, gradskih i lokalnih uprava sa teritorije djelovanja PPK Bijeljina.

Pitanje digitalizacije, odnosno digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru posljednjih godina dobija na sve većem značaju a proces digitalizacije i primjene digitalnih rješenja u poslovnim procesima neophodan je za podizanje konkurentnosti naše ekonomije i privrede.
Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina razvila je više digitalnih servisa za potrebe privrede koje imaju ključnu ulogu u modernizaciji i poboljšanju konkurentske pozicije privrednih društava.
Digitalne platforme koje nudi Privredna komora odnose se na primjenu digitalnih tehnologija i informacionih sistema kako bi se unaprijedili poslovni procesi, povećala efikasnost i poboljšala produktivnost privrede.

„Privredna komora kroz set poslovnih aktivnosti, angažovanjem stručnih ljudi, učinila je ozbiljne iskorake kako bismo privredi RS ponudili određene servise koji će unaprijediti njihovo poslovanje. Digitalna transformacija je prepoznata kao jedna od ključnih aktivnosti na kojoj moramo raditi i ja ću vas podsjetiti da je PPK Bijeljina skromnijim kapacitetima generisala neke projekte u toku ove godine gdje smo za jedan broj privrednih subjekata u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Gradom Bijeljina napravili besplatno veb sajtove. Digitalizacija je nešto što je opšte prepoznato u društvu, a pogotovo u Privrednoj komori kao ključna aktivnost u kojoj moramo istrajati“, zaključio je Stevo Savić, predsjednik PPK Bijeljina.

Slobodan Dragičević, rukovodilac IT centra i glavni projektant i sekretar granskog udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u PKRS rekao je da su digitalni servisi nešto što omogućava mnogo brži, lakši, efikasniji i učinkovitiji rad privrednim društvima.

„Naša privredna društva, na ovaj način, imaju mogućnost da postanu kompatibilna sa drugim tržištima u regionu i svijetu. Danas predstavljamo devet servisa koje Komora ima i koju su potpuno digitalizovani. Najveći broj tih servisa smo razvili kao Veb platforme u okviru razvijanja sistema kvaliteta, sve te platforme su razvijene na našim poddomenima i prati ih savremeni IS. Većina naših usluga podržava i ''Cloud'' tehnologije i najnovije tehnologije koje su aktuelne u svijetu i koje omogućavaju nesmetan protok informacija i da na jednom mjestu Komora bude garant za privredna društva koja su u mogućnosti da budu partneri nekim zainteresovanim kompanijama. U tom partnerstvu Komora radi aktivno na unapređenju njihovog poslovanja“, objasnio je Dragičević.

Digitalni servisi Privredne komore Republike Srpske:

  • Privredni registar RS - pRegis® - Interni servis gdje se samo predefinisani set podataka koristi javno. Ovaj sistem omogućava postojeću i buduću digitalizaciju usluga.                      
  • Veb sajt PKRS i PPK Bijeljina – rekonstruisan i objavljen u septembru 2023. Sa povezanim podomenima i digitalnim platformama na jednom mjestu. 
    https://komorars.ba/    ;   https://www.bn.komorars.ba/
  • InfoBiz RS – potpuno digitalizovana VEB platforma koja nudi podsegmente značajne za olakšan pristup privrednicima. U okviru InfoBiz RS možete koristiti sledeće podsegmente: https://infobiz.komorars.ba/
    • E-regulativa - Značajni propisi; propisi u proceduri, javne  rasprave i konsultacije; mogućnost da predložite izjmenu propisa
    • Pristup finansijama – Aktuelni javni pozivi; pregled podsticaja Vlade RS; međunarodni projekti
    • B2B povezivanje - omogućava poslovno povezivanje privrednika iz RS sa privrednicima iz drugih zemalja odvija se u svim “formatima”, onlajn ili fizičkim pristupom. Moderatorima je omogućeno praćenje i raspoređivanje učesnika potpuno automatski uz informisanje administratora i stručnih službi preko CRM i CMS sistema platforme
    • E-Edukacije – digitalna  platforma koja pokriva segmente onlajn, fizičkog ili hibridnog praćenja seminara, obuka, javnih rasprava i drugih događaja gdje dobijate nova znanja i učestvuju u javnim raspravama;
  • Viber zajednica - https://invite.viber.com/?g2=AQAOhLHxwBGEPE%2BSTUt2sl80vC2ybNLn7y2PFjeUel0cgT8IDJJOUguJPKKNMPbF digitalni servis ugrađen u InfoBiz PKRS koji je oslonjen na besplatnu uslugu servisa Rakuten Viber, dostupnog svima, putem mobilnog uređaja. Ovo je promptna i sigurna usluga za sve privrednike o najbitnijim i aktuelnim informacijama za poslovanje i aktuelnom finansijskom podrškom poslovanju.
  • QM sistem – Intranet digitalna platforma koja podržava ISO standard kvaliteta u komorskom sistemu 
  • Poslovni registar RS  www.bussines-rs.ba – kao jedinstven registar i Veb platforma gdje se mogu pronaći informacije o svim privrednim društvima iz RS uključujući informacije o svim proizvodima i uslugama koje nude, ovdje možete pronaći grupne informacije po opštinama/gradovima i djelatnostima. Svaki pristup do ovog servisa je omogućen trećim licima i ovi podaci su zakonski regulisani na način da su javno dostupni (Pravilnik o vođenju Privrednog registra Republike Srpske Sl. Gl. RS_broj:121/08). Godišnje imamo preko 1 milion pregleda informacija o privrednim društvima.               
  • Berza roba, proizvoda i uslugahttp://www.business-rs.ba/#berza-roba predstavlja nadogradnju Poslovnog registra RS  potpuno je digitalizovan sistem i alat koji daje prostor da prestavite svoju ponudu i potražnju za robama, proizvodima i uslugama. Ovaj servis pruža mogućnost da označite link do objave za komercijalne i marketinške aktivnosti. U skladu je sa modernim načinom oglašavanja i sadrži izvorni oblik e-trgovine.                                          
  • Praktična nastava eUgovori – digitalni sistem koji prati aktivnosti izvođenja praktične nastave učenika u privrednim društvima. Ovaj sistem koriste srednje škole i Ministarstvo obrazovanja i prosvjete RS uz podršku komorskog Centra za Dualno obrazovanje i obrazovne politike;
  • Društvene mreže - omogućena interakcija sa privrednicima, namijenjene plasiranju informacija široj javnosti o aktivnostima komorskog sistema
            Fejsbuk stranica : Privredna komora Republike Srpske; Područna privredna komora Bijeljina   https://www.facebook.com/privrednakomorars  ;  https://www.facebook.com/ppkbijeljina 
            Fejsbuk grupa : Naše je bolje – Kupujmo domaće https://www.facebook.com/groups/130972270341318
            Instagram stranica: ppk_bijeljina ; nase je bolje https://www.instagram.com/ppk_bijeljina/
            LinkedIn stranica: Privredna komora Republike Srpske https://ba.linkedin.com/company/privrednakomora-republikesrpske


Cilj prezentacije je predstavljanje digitalnih mogućnosti koje je razvila Privredna komora Republike Srpske za optimizaciju i ubrzavanja poslovnih procesa i prilagođavanje modernim tehnološkim procesima rada.




 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder