Projekat EU4AGRI kao šansa za modernizaciju u poljoprivredno - prehrambenom sektoru


Projekat EU4AGRI obuhvata dvije komponente - bespovratnu podršku investicijama i tehničku pomoć u realizaciji bespovratne podrške investicijama.

29.06.2023.

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ je inicijativa sa ciljem modernizacije poljoprivredno - prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta, kao i pružanja podrške oporavku od krize prouzrokovane virusom korona. Ovaj projekat obuhvata dvije komponente - bespovratnu podršku investicijama i tehničku pomoć u realizaciji podrške investicijama.

Finansiranje projekta EU4AGRI primarno je obezbijeđeno sredstvima Evropske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona evra, uz zajedničko sufinansiranje od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Imajući u vidu da putem javnih poziva koji se realizuju u okviru ovog projekta privredna društva mogu da ostvare bespovratnu finansijsku podršku planiranim investicijama i tehničku pomoć u realizaciji ove podrške, Područna privredna komora Bijeljina podržava ovu inicijativu kroz pravovremeno informisanje svojih članica o svim aktuelnim javnim pozivima, kao i promovisanjem ovog projekta u privrednoj zajednici jer on predstavlja jedinstvenu priliku za modernizaciju proizvodnje i poslovanja i povećanje ulaganja u poljoprivredno – prehrambenom sektoru.

Kada je riječ o bespovratnoj podršci investicijama, planirano je ukupno izdvajanje u vrijednosti od 14,8 miliona evra, usmjereno na konkurentnost poljoprivredno - prehrambenog sektora u tri oblasti: investicije u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u cilju jačanja tržišne efikasnosti; jačanje savjetodavnih i stručnih službi u cilju snažnije razmjene znanja i razvoja vještina; jačanje i diversifikacija ruralne ekonomije.

Trenutno su otvorena tri javna poziva: Javni poziv za poboljšanje adaptacije na klimatske promjene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u BiH; Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju inovacija i informaciono – komunikacionih tehnologija u poljoprivredno - prehrambeni sektor i Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno - prehrambenih proizvoda.

Na prostoru Područne privredne komore Bijeljina, do sada su bespovratna sredstva kroz ovaj projekat obezbijedila privredna društva: „Tanasić“ d.o.o. Bijeljina, „ZP komerc“ d.o.o. Bijeljina, „Mlin Pavlović“ d.o.o. Bijeljina, OPZ „Agrofarmer“ Janja,  „Smrčak“ d.o.o. Zvornik, OPZ „Insieme“ Bratunac, OPZ „Agrofood“ Bratunac, OPZ „Srebrenica“ Srebrenica i „Rankić company“ d.o.o. Srebrenica. Sredstva su iskorištena za nabavku savremene opreme za proizvodnju i povećanje proizvodnih kapaciteta.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder