Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije


Tema jučerašnjeg sastanka je bila prezentacija nacrta Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za 2023. godinu i agrarnog budžeta koji će u ovoj godini iznositi 180 miliona KM.

01.02.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je juče u Bijeljini sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije.

Sastanku su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović i direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

Tema sastanka je bila prezentacija nacrta Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za 2023. godinu i agrarnog budžeta koji će u ovoj godini iznositi 180 miliona KM.

„Poljoprivrednici su tražili povećanje podsticaja na pšenicu na 500 KM i taj zahtjev je ispunjen. Trenutno radimo na finalizaciji Pravilnika za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi. Želimo da pomognemo svima, ali na jedan sistemski način. Republika Srpska, u okviru plana za sjetvu i žetvu, želi da obezbijedi dovoljno hrane, mlijeka, mesa i žitarica za redovno snabdijevanje našeg tržišta. Problem hrane biće važan u narednim vremenima, tako da svi na svojim individualnim gazdinstvima treba da proizvedu što više za svoje potrebe, ali i za tržište“, izjavio je Dodik, istakavši da će poljoprivredni proizvođači dobiti i „plavi“ dizel, te da je za proljećnu sjetvu obezbijeđeno dovoljno vještačkog đubriva.

Takođe, predsjednik Republike najavio je u Bijeljini još dva miliona maraka ulaganja Vlade Srpske u ruralni razvoj Semberije.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon sastanka sa poljoprivrednicima, izjavio je da je ovo bio  kvalitetan sastanak, te da Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi treba da bude rezultat dogovora sa poljoprivrednim proizvođačima.

„Složili smo se u jednoj stvari, a to je da je više od 95 odsto zahtjeva poljoprivrednika, kada je u pitanju Pravilnik o raspodjeli podsticaja, uzeto u obzir. Neke stvari ćemo popraviti i prilagoditi aktuelnom trenutku. Željeli smo da postignemo što bolji efekat, kada je u pitanju raspodjela agrarnog budžeta. Zahtjevi koje smo danas čuli izuzetno su realni i konkretni. Želimo da se proljećni sjetveni ciklus dobro pripremi i realizuje. Osnovni cilj  Vlade RS i ovog ministarstva je obezbjeđenje kontinuiteta i sigurnosti u proizvodnji hrane i mi na tome istrajavamo“, naglasio je ministar Savo Minić.

Sasatanak predsjednika Republike i resornog ministra sa poljoprivrednicima Semberije uslijedio je na inicijativu bijeljinskog Agrarnog fonda. Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se na ovakvim sastancima rješavaju konkretna pitanja, kao što je Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi, koji je od životne važnosti za veliki broj poljoprivrednih proizvođača.

Semberski poljoprivrednici su na sastanku u hotelu “Drina” poručili da su zadovoljni povećanjem agrarnog budžeta na 180 miliona KM, a iznijeli su i probleme sa kojima se suočavaju i prijedloge za njihovo rješavanje.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije podsjetio je da će ratari dobiti 500 KM po hektaru za pšenicu, da će mljekari dobiti 30, umjesto dosadašnjih 25 pfeniga po litru isporučenog mlijeka, plus 200 KM po muznom grlu, naglasivši da je bilo problema oko realizacije kapitalnih ulaganja i da će se anomalije ispraviti.

U ime Područne privredne komore Bijeljina sastanku su prisustvovali direktorica Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder