Radno-konsultativni sastanak sa privrednicima regije Birač


Sastanak sa privrednicima regije Birač održan je u cilju prezentacije dosadašnjih aktivnosti PPK Bijeljina i Prijedloga mjera Privredne komore Republike Srpske za Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

28.10.2022.

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je 27. oktobra u Zvorniku radno-konsultativni sastanak sa privrednicima regije Birač u cilju prezentacije dosadašnjih aktivnosti i Prijedloga mjera Privredne komore Republike Srpske za Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

Ističući da je pokrenut čitav niz aktivnosti sa privrednicima sa područja koje pokriva Područna privredna komora Bijeljina, predsjednik PPK Bijeljina Stevo Savić je naglasio da je osnovni cilj sastanka u Zvorniku da se privrednim društvima i privrednicima predstave mjere koje je pripremila Privredna komora Republike Srpske u kontekstu priprema za donošenje programa ekonomskih reformi za period 2023-2025. godine.

- Cilj nam je da kroz dijalog sa poslovnom zajednicom prepoznamo ključne socio-ekonomske izazove kako bi pokušali da kroz određene mjere kreiramo i utičemo na njihovo poboljšanje - rekao je Savić.

On je naglasio da je jedan od ciljeva da se putem dijaloga sa privrednim društvima ojačaju sopstveni kapaciteti i sopstveni uticaji na donosioce mjera u kreiranju ključnih ekonomskih dokumenata ove zemlje.

Prema njegovim riječima, Privredna komora Republike Srpske je, uvažavajući metodologiju EU za kreiranje ovakvih dokumenata, prepoznala tri ključna strateška cilja, a to su, prije svega, nedostatak radne snage, kao i čitav niz seta mjera koji je usmjeren na rješavanje tog problema.

- Drugi ključan izazov jeste digitalizacija i tehnološko osavremenjavanje privrede Republike Srpske i treći ključni izazov jeste reforma javnog sektora - rekao je Savić.

Na pitanje koji su najčešći problemi sa kojima se susreću privrednici, Savić je rekao da su problemi različiti i da se generišu zavisno od razvoja događaja u svijetu i Evropi i naglasio da je za privredu Republike veoma važan izvoz.

- Kada posmatramo neke parametre koje prati Privredna komora Republike Srpske, mi imamo pozitivne stope rasta izvoza i sve bolji platno-bilansni deficit kada gledamo izvoz, odnosno uvoz - rekao je Savić. On je dodao da, s druge strane, ti brojevi ne pokazuju realno stanje jer su proizvod inflatornih udara, odnosno da su cijene neke robe sada znatno veće pa nominalno u brojevima neki parametri govore da je povećan izvoz, ali kada se pogleda struktura izvoza ili količina izvoza dobija se druga vrsta podataka.

Savić je podsjetio i na probleme sa kojima se privreda Republike Srpske u posljednje vrijeme suočava.

- Prije dvije godine imali smo period virusa korone koja je ostavila ozbiljne posljedice na privredni sistem Republike Srpske, čije negativne efekte nismo uspjeli ni sumirati, a dolazi rusko-ukrajinska kriza koja je generisala neke nove probleme za privredu uopšte - rekao je Savić.

Predsjednik Savić je takođe istakao da je potrebno uspostaviti kontrolu cijena električne energije, te nastaviti sa spuštanjem, odnosno smanjenjem stope doprinosa.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković rekla je da je sastanak organizovan da se privrednicima predstavi prijedlog mjera ekonomske politike i strukturne reforme koje je Vladi Republike Srpske uputio Upravni odbor Privredne komore Republike Srpske.

- Među tim mjerama ključni izazovi su radna snaga, digitalizacija i unapređenje konkurentnosti privrede, kao i reforma javne uprave - rekla je Markovićeva. Ona je naglasila da je problem nedostatak radne snage sa kojim se suočavaju sva privredna društva, kao i zadržavanje radnika koji već rade u privrednim društvima.

- Nedostatak radne snage je, između ostalog, uzrokovan nedovoljnim brojem đaka koji završavaju stručne škole, odnosno kvalifikovanih radnika, pa je s tim u vezi, Privredna komora pokrenula određene aktivnosti koje se tiču dualnog obrazovanja u srednjim školama - rekla je Markovićeva.

Sastanak su u ime Područne privredne komore vodili predsjednik Stevo Savić i direktor Slavica Marković, uz prisustvo privrednika iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Šekovića, Osmaka i Zvornika.



 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder