Očekuje se da otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice u Srpskoj bude od 60 do 66 feninga


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je na sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača pšenice u Banjaluci da očekuje da će otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice u Srpskoj biti od 60 do 66 feninga za kilogram, u zavisnosti od njenog kvaliteta i uslova koje definišu otkupljivači zajedno sa proizvođačima.

05.07.2022.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da očekuje da će otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice u Srpskoj biti od 60 do 66 feninga za kilogram, u zavisnosti od njenog kvaliteta i uslova koje definišu otkupljivači zajedno sa proizvođačima.
 
Pašalić je rekao da je na sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača pšenice (mlinara) u Banjaluci, kojem je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, postignut napredak u pogledu otkupne cijene pšenice jer je početna pozicija prije nekoliko dana bila od 55 do 82 feninga, dok je danas usaglašeno da bi cijena trebala biti od 62 do 66 feninga.
 
On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske ove godine podržala proizvođače pšenice sa po 400 KM po hektaru za 3.400 proizvođača, te obezbijedila regresirani dizel, kao i podršku za nabavku mehanizacije i za osiguranje usjeva u vrijednosti od 50 odsto.
 
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ga raduje činjenica da je na sastanku konstatovano da cijena pšenice nije političko pitanje.
 
Dodao je da su otkupljivači i proizvođači pšenice na sastanku konstatovali da su napori i podsticajne mjere Vlade Republike Srpske vidljive, korisne i zadovoljavajuće u svakom pogledu.
 
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da su otkupljivači na sastanku ponudili maksimalnu cijenu od 60 do 66 feninga, dok primarni proizvođači pšenice traže otkupnu cijenu od 65 do 67 feninga za kilogram, imajući u vidu da su najviše poskupjeli gorivo i đubrivo.
 
– Nadamo se da ćemo u narednom periodu dogovoriti cijenu pšenice koja ne bi trebala biti ispod 65 feninga po kiloramu – naveo je Marinković.

U ime Privredne komore Republike Srpske sastanku su prisustvovali predsjednik PKRS Pero Ćorić i sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Dragan Šepa.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder