PPK Bijeljina učestvovala na „Danima maline“ u Bratuncu


Nakon dvogodišnje pauze popularna smotra iz oblasti poljoprivrede i turizma vratila se u kalendar međunarodnih sajamskih manifestacija u RS.

20.06.2022.

Tradicionalni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline” na kojem je učestvovalo 30 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH održan je 17. juna na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu. Za razliku od ranijih sajmova u Bratuncu koji su organizovani u sportskoj hali, ovogodišnji "Dani maline" održani su na gradskom trgu. Sajam je organizovan nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona, a pokrovitelj je bila opština Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Kao i prethodnih godina, Područna privredna komora Bijeljina je učestvovala na ovom sajmu i pružila podršku njegovom održavanju.

„Dane maline“ je otvorio direktor Agencije za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Predrag Sladojević koji je istakao da je Bratunac lider u proizvodnji maline u Srpskoj i da od 3.500 tona ovog voća, koliko se godišnje proizvede u Srpskoj, 35 do 40 odsto proizvedu bratunački malinari. On je istakao da je Bratunac rekorder i po broju uzgajivača maline.

Sladojević je naveo da je ovogodišnji agrarni budžet u Srpskoj 75 miliona KM i da je dodatno obezbijeđeno još 31,5 miliona za podsticaje u poljoprivredi za ovu godinu, te najavio dalje podsticaje malinarima i voćarima uopšte.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić zahvalio je svim učesnicima i sponzorima Sajma, istakavši poseban doprinos Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je i pokrovitelj ove privredne manifestacije.

On je podsjetio da je grad prošle godine desetkovao rod bratunačkih malinara i da ih je opština ove godine oslobodila plaćanja usluga navodnjavanja, kako bi ih rasteretila bar dijela troškova zbog umanjenih prihoda.

Rankić je najavio dalju podršku malinarima i malinarstvu u ovoj opštini koje je od izuzetnog značaja za opstanak i razvoj sela, ali i zadržavanje stanovništva na ovom prostoru.

Nakon otvaranja posjetioci su obišli štandove 30 izlagača, koliko ih učestvuje, a osim bratunačkih, svoje proizvode su predstavili i izlagači iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH.

Osim smotre poljoprivrednih proizvoda, alata i mehanizacije, te edukativnih radionica, u okviru sajma priređene su i dvije gastro manifestacije.

Proglašeni su i vlasnici najboljih malinjaka u bratunačkoj opštini i uručene su im nagrade.

U ime Područne privredne komore Bijeljina, „Danima maline“ su prisustvovali direktorica Slavica Marković, sekretar Savjeta za poljoprivredu, vodoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić i sekretar Savjeta za zanatske i lične usluge i stambeno - komunalnu djelatnost Darko Lazić.


 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder