Одржана панел дискусија у Братунцу


Подручна привредна комора Бијељина и општина Братунац заједнички су организовали панел дискусију у оквиру Сајма пољопривреде, привреде и туризма ''Дани малине - 2024'' 

17.06.2024.

Подручна привредна комора Бијељина и општина Братунац заједнички су организовали панел дискусију у оквиру Сајма пољопривреде, привреде и туризма ''Дани малине - 2024''.

Општина Братунац, смјештена уз обалу ријеке Дрине, посједује велики потенцијал за развој туризма а модернизација и унапређење пољопривредене производње у малинарству представљао би значајан фактор у економском развоју цијеле регије.  Најављена изградња брзе цесте Бијељина – Соколац, заједно са потенцијалима градова Бијељина и Зворник који су тренутни туристички и трговачки центри регије, али и потенцијалима осталих општина дефинишу ову регију као простор који посједује огроман потенцијал за динамичан туристички и привредни развој у врло кратком временском року, што ће представљати значајан импулс за цијели источни дио Републике Српске.

Имајући у виду да општине и градови са подручја Бирча, Семберије и Мајевице чине природну географску, привредну и културну цјелину, неопходно је системски приступити обједињавању туристичке понуде и развоју локалних и регионалних производа са овог подручја.

На отварању панел дискусије обратио се начелник општине Братунац, Лазар Продановић који је истакао да Братунац и Дрина морају постати привлачнији за туристе,  с обзиром да Дрина пружа велике могућности не само за уживање него и за спортско рекреативни туризам, а и самим тим што данас туристи траже непосредан контакт са природом.
''Братунац има 67 километара укупне дужине лијеве обале Дрина за коју се сви можемо сложити да је недовољно искориштен потенцијал, док је туризам на десној обали Дрине у Србији у експанзији''. истакао је Продановић.

Директорица ППК Бијељина Славица Марковић нагласила је да је Комора крајем прошлог мјесеца одржала конференцију у сарадњи са општином Власеница, која ће као крајњи резултат дати развој продајних објеката у оквиру ски центра Игришта који за циљ има обједињавање аутентичних, локални производа овог краја али и цјелокупне регије Бирач.

''Сајам привреде, пољопривреде и туризма у Братунцу који окупља највише званичнике представља савршену прилику за разговор на теме које требају дати ново свјетло у развоју оваквих пројеката и цјелокупне регије Бирач'' истакла је Марковићева. 

У стручном дијелу панел дискусије на ове теме говорили су: 

Срђан Маринковић, Модератор - Подручна привредна комора Бијељина
Драган Шепа, Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију - Привредна комора Републике Српске
Проф. др Александра Новаковић, професор на Универзитету у Источном Сарајеву
Драган Вучковић, руководилац Јединице за координацију пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде
Миладин Мијатовић, власник компаније д.о.о. Смрчак Зворник
Митар Лазић, директор агенције за аграрна плаћања у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. 

Интеграција и обједињавање туристичке понуде сјевероисточног дијела Републике Српске, базирана на љетном и зимском туризму употпуњена посебном понудом домаћих, аутентичних производа овог краја је вишеструко значајан пројекат који је потребно оствари у синергији свих институција које могу пружити помоћ његовој квалитетнијој реализацији, а сама Привредна Комора  ће наставити континуиране активности које ће допринијети да највиши носици власти препознају значај овог пројекта и као таква ће дати свој допринос као интегративни фактор између Владе Републике Српске, локалних заједница, привредних друштава, удружења и осталих учесника.

Из разговора у панел дискусији закључено је да регија Бијељина има потенцијале и прилику за искорак у даљем развоју.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder