Власеница

 

Општина Власеница се налази у источном дијелу Републике Српске, припада Сарајевско-зворничкој регији, у дијелу средњег Подриња, на сјеверним падинама планине Јавор, на подручју благо заталасаних висоравни, реке и шумска подручја. Увучен је у део регије Бирач. Власеница се као градско насеље налази на 680 метара надморске висине. Овај геопростор припада сливу реке Дрине, а налази се на климатском споју хладних ваздушних маса са планине Јавор и нешто топлијих ваздушних маса које долазе из река Дрињаче, Тишча и Јадра, што ово подручје чини веома ветровитим, нарочито у пролеће и јесен. када су ваздушне струје најизраженије. Површина општине Власеница износи 225,47 км2, што је 0,93% Републике Српске и 0,46% Босне и Херцеговине.

Општину Власеница карактерише изузетно повољан географски положај, удаљеност од главних центара у региону је: од Сарајева 90 км, Бања Луке 240 км, Бијељине 100 км, Тузле 70 км, Брчког 140 км, Београда 210 км и Нови Сад 190 км.

Привредна активност општине Власеница заснива се углавном на експлоатацији и ниском степену прераде шуме и дрвета, сировом алуминијуму купљеном на страни, производњи галантерије, угоститељству, туризму итд. У општини Власеница већина привредних субјеката је концентрисане у сектору велепродаје и малопродаје, у сектору комуналних, друштвених и личних услужних делатности и у сектору прерађивачке индустрије.
 

Детаљније информације о општини Власеница могу се наћи на  ввв.опстина-власеница.орг

 

 

  • Privredni vodič
  • Naše je bolje
  • Red vožnje
  • Obračun članarine