Завршни дан пројекта ''Веб идентитет привреде''


На факултету пословне економије Бијељина одржан је завршни догађај пројекта ''Веб идентитет привреде'' 

28.09.2024.

ПКРС - Подручна привредна комора Бијељина, након свеобухватног процеса прикупљања података од привредних друштава идентификовала је три изазова са којима се привреда суочава у овом тренутку, гдје је дигитализација један од кључних.
Питање дигитализације, односно дигиталне трансформације у јавном и приватном сектору посљедњих година добија на све већем значају, док је пословање на свјетском тржишту и стварање контаката са иностраним и домаћим партнерима без дигиталног идентитета готово незамисливо.

Веб сајт је добило девет привредних друштава, а за свако од њих, веб странице је израђивали су студенти уз менторство и подршку професора са Факултета пословне економије у Бијељини. Студенти су кроз овај процес имали прилику да стекну практична искуства у реалном пословном окружењу, док су привредна друштва добила функционалне веб сајтове прилагођене њиховим потребама.

„Студенти нашег факултета у оквиру треће године студија и на предмету електронско пословање у склопу вјежби реализују израду веб сајтова за пријављена привредна друштва. Мислим да је то изузетан спој привреде, практичне наставе наших студената и наравно свеопштег тренда у процесу дигитализације. Омогућавамо привредницима готова практична рјешења њихових веб сајтова, а нашим студентима да на конкретним примјерима и у сарадњи са привредним субјектима реализују та рјешења. Наравно, веома значајно је за студенте, а и за нас, као факултет, да се повезујемо и са привредним друштвима и са Привредном комором. Ту је, наравно, увијек и учешће Града Бијељине који нас прати већ неколико година у овом пројекту“, рекла је Весна Петровић, декан Факултета пословне економије Бијељина.

Ова иницијатива представља корак ка дигитализацији и могућност да помогне развој пословања привредних субјеката који бесплатно добијају Веб сајт што је неизоставан сегмент за модерно пословање. 

''Овај пројекат је од вишеструког значаја, који поред тога што наша привредна друштва добијају бесплатно веб сајт на кориштење пружа примјењена знања студентима, који кроз практичну наставу уз менторство професора могу да спознају како једно привредно друштво треба да буде приказано путем дигиталних платформи и гдје такође могу да стекну практична знања за веб дизајн који је јако важан у данашњем времену'', навео је Срђан Маринковић задужен за пројектне активности у Подручној привредној комори Бијељина 

Пројекат ''Веб интентитет привреде'' другу годину заредом реализују Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина, Град Бијељина- Одсјек за локални економски развој и европске интеграције. 

Такође, одржана је и промоција монографијe "Трансформација економије вјештачком интелигенцијом: Перспективе, изазови и прилике" која је настала као резултат пројекта суфинансираног од стране Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, а чији су уредници и аутори професори и асистенти Факултета пословне економије Бијељина.

Овај мултидисциплинарни приступ омогућио је да се истражи и анализира утицај вјештачке интелигенције на различите секторе економије, те да се идентификује како вјештачка интелигенција може бити искоришћена за унапређење ефикасности, иновација и конкурентности, као и да се размотре потенцијални изазови и ризици које њена примјена доноси.




 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder