Бијељина

 

Бијељина је градско насеље и истоимена јединица локалне самоуправе са статусом града у сјевероисточном дијелу Републике Српске и БиХ. Површина територије Града износи 734 km2 и обухвата семберску равницу која лагано прелази у питома брда Мајевице.

Град Бијељина се налази на атрактивном положају - на тромеђи Србије, Хрватске и БиХ, на ушћу Дрине у Саву.

Бијељина је привредни, културни и туристички центар регије која обухвата 12 општина. Према степену развијености, Град Бијељина је друга најразвијенија локална заједница у Републици Српској. 

Ријеке Дрина и Сава представљају државну границу са Србијом и Хрватском, а центар града је удаљен око шест километара од границе са Србијом и око 40 километара од границе са Хрватском. Сусједне општине су Лопаре, Угљевик и Зворник, као и Дистрикт Брчко.

Због свог геополитичког положаја, Бијељина је раскрсница путева који воде од западног дијела Републике Српске до Србије, као и источног дијела Републике Српске и јужног дијела БиХ према сјеверној Србији и даље, до Панонске низије и Централне Европе. Захваљујући плодном семберском тлу (54.000 ха пољопривредног земљишта), Бијељина је један од центара за производњу, прераду и промет хране, а најзаступљеније су житарице и поврће. Поред ових, најважнији носиоци развоја Града су предузећа из области трговине, грађевинарства, дрвопрераде, металног сектора и туризма, а индустрије у развоју су транспорт, телекомуникације, образовање...

Према хидрогеолошким карактеристикама и присуству геотермалних вода, Бијељина се убраја у најбогатија европска подручја. Семберија лежи на огромном подземном језеру термалне воде која се користи за бањско лијечење у познатој Бањи Дворови, удаљеној шест километара од центра Бијељине. Планирано је да се у блиској будућности термална вода користи за загријевање великих стакленика за производњу поврћа и цвијећа.

У Бијељини постоје три индустријске зоне са обезбијеђеном инфраструктуром у којима се нуде бројне погодности за улагања у изградњу индустријских капацитета.

Град Бијељина има око 115.000 становника, што га чини другим најнасељенијим градом у Републици Српској.

Детаљније информације о Бијељини и њеним привредним потенцијалима могу се пронаћи на званичним презентацијама sobijeljina.org и http://investinbijeljina.org

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder