Бијељина

 

Бијељина је градско насеље и истоимена јединица локалне самоуправе са статусом града у сјевероисточном дијелу Републике Српске и БиХ. Површина територије Града износи 734 км2 и обухвата Семберску равницу која се на југу претвара у питома брда Мајевице. Град Бијељина налази се на ушћу Дрине у Саву и ове двије ријеке представљају сјеверну и источну границу града према Мачви и Срему.

Дрина и Сава такође представљају државну границу са Србијом и Хрватском, а центар града је удаљен око шест километара од границе са Србијом и око 40 километара од границе са Хрватском. Сусједне општине су Лопаре, Угљевик и Зворник, као и Дистрикт Брчко.

Због свог геополитичког положаја, Бијељина је раскрсница путева који воде од западног дијела Републике Српске до Србије, као и источног дијела Републике Српске и јужног дијела БиХ према сјеверној Србији и даље, до Панонске низије и Централне Европа. Захваљујући плодном семберском тлу, Бијељина је један од центара за производњу, прераду и промет хране, а најзаступљеније су житарице и поврће. Поред ових, најважнији носиоци развоја Града су предузећа из области дрвопрераде и металног сектора, а индустрије у настајању су туризам, услуге, грађевинарство, транспорт, телекомуникације, трговина, образовање ...

Семберија лежи на огромном подземном језеру термалне воде која се користи за бањско лечење у чувеној Бањи Дворови, шест километара од центра Бијељине. Планирано је да се у блиској будућности термална вода користи за загревање великих стакленика за производњу поврћа и цвећа.
Град Бијељина има око 115.000 становника, што га чини другим најнасељенијим градом у Републици Српској.

Детаљније информације о Бијељини могу се пронаћи на званичним презентацијама  собијељина.орг  и  инвестинбијељина.орг .

 

  • Privredni vodič
  • Naše je bolje
  • Red vožnje
  • Obračun članarine