Сребреница

 

Сребреница је општина у источном дијелу Републике Српске и Босне и Херцеговине. Сједиште општине је у насељу Сребреница. Према прелиминарним подацима са пописа становништва 2013. у општини је регистровано 13.409 људи. Сребреница, заједно са подручјем Осата, покрива централно периферно подручје источног дијела Републике Српске. У једном делу источни и цео јужни део општине лежи у завоју Дрине и саставни је део ширег географског мозаика Подриња. Географски, територија општине са укупном површином од 533,4 km2 омеђена је сусједним општинама: Рогатица са југа, Власеница и Милићи са запада и Братунац са сјевера. Његов источни део се спушта до Дрине, која је и граница са Републиком Србијом. Урбано подручје града простире се на северним падинама површине Зеленог Јадра. Сребреница лежи на 360 m надморске висине.

Сребреница је позната по минералним ресурсима и минералним сировинама, а један од важних ресурса ове општине су шуме. Када је у питању пољопривреда, производња је углавном фрагментирана и оријентисана на индивидуална газдинства. Углавном су произвођачи млека и малине.

Извори минералних вода на територији општине Сребреница су високог квалитета и односе се на различите геолошке материјале и богатство рудне жице обојених метала: сребра, олова, цинка и гвожђа. Настају кишницом која тоне кроз бројне пукотине и рударске шупљине у којима сакупља и раствара разне минерале, што јој даје јединствен квалитет и значај, чија лековита својства надмашују најпознатије минералне бање у Европи. Бања и здравствени туризам у Сребреници имају дугу традицију која је настала првенствено валоризацијом љековитих минералних извора и ово је значајан потенцијал за будућност Сребренице.

Више информација о опћини Сребреница можете пронаћи на презентацији  www.srebrenica.gov.ba.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder