Одржан Сајам пољопривреде и привреде Власеница 2024


У Власеници је у суботу одржан девети по реду Сајам пољопривреде и привреде „Власеница 2024“, заједно са традиционалним Михољданским вашаром.

14.10.2024.

У Власеници је у суботу одржан девети по реду Сајам пољопривреде и привреде „Власеница 2024“, заједно са традиционалним Михољданским вашаром.

„Традиција овог вашара дуга је преко сто година. Наша општинска управа, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Власеница, а уз подршку Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бијељина, обиљежава и Сајам привреде и пољопривреде, по девети пут. Присутно је преко 70 излагача који излажу пољопривредне и прехрамбене производе, производе од меса, брашна, пчелиње производе, ракију, сокове. Циљ нам је да повежемо село и град у континуитету, да се пољопривредни производи пласирају на тржиште. Општина Власеница улаже велике инвестиције у село са циљем да се задовоље хотелски капацитети, јер је ски-центар „Игришта“ почео са радом, а туристима треба понудити домаћу, органску храну", изјавио је начелник општине Власеница Мирослав Краљевић и додао је да Власеница има за циљ, по угледу на искуства из Херцеговине, да се изгради бренд „Власеничка кућа“.

„Узимајући у обзир чињеницу да смо се побратимили са најразвијенијом општином у Србији, општином Чајетина, као и да максимално улажемо у туризам, желимо да у будућности промовишемо „Бирчанску“ или „Власеничку кућу“ као бренд, јер имамо капацитете за то", рекао је он.

Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Подручне привредне коморе Бијељина Жељко Видић, истакао је да Власеница у скоријој будућности може постати једна од три или четири водеће општине ове регије захваљујући капацитетима у развоју пољопривреде и туризма.

„На подручју општине Власеница можете пронаћи препознатљиву дивљу јабуку, сријемуш, шумске печурке, као и традиционални кукуруз „осмак“ или „босанац“ - и то су све производи који привлаче купце. Имамо јако добру сарадњу са општином Власеница, са начелником  Мирославом Краљевићем и Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности, као и са Одсјеком за развој. Управо отварање ски-центра „Игришта“ послужиће као основ за интеграцију туристичке понуде и развоја локалних производа ове регије. Неопходно је ући у процес заштите географског поријекла дијела производа, као и наставити рад на брендирању и усаглашавању стандарда квалитета и паковања осталих“, изјавио је Видић обраћајући се присутнима на отварању сајма.

„Сајам пољопривреде и привреде, односно Михољдански вашар у Власеници, значајан је и са привредног и са туристичког аспекта. Недавно смо спровели акцију "Наше благо" на подручју  општине, са циљем да подигнемо свијест наших домаћина, односно да укажемо на  значај локалних пољопривредника, као што смо и навели, на наше домаћине - наше благо. Ту су и представници из ОЦ „Јахорина“, промовишемо Ски-центар "Игришта", и наравно Јавор планину, као нетакнуту природу ", изјавила је в.д. директора Туристичке организације општине Власеница Марела Куртума.

Сајам је огранизовала општина Власеница у сарадњи са Привредном комором РС – Подручном привредном комором Бијељина и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У име Подручне привредне коморе Бијељина, церемонији отварања сајма су присуствовали секретар Савјета за личне и занатске услуге Дарко Лазић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder