Зворник

 

Територија Града Зворника заузима површину од 371,95 km2  и налази се у сјевероисточном дијелу Републике Српске и Босне и Херцеговине, на потезу који се у регионалним оквирима истиче као средње Подриње. Према последњем попису, у њему је живело 63.688 становника.

Град Зворник лежи на источним падинама Мајевице на надморској висини од 146 m. Зворник има повољан геостратешки положај јер прелази важне путеве за Сарајево, Београд, Нови Сад, Бијељину и Тузлу. Скоро географски се налази тачно на средини пута за три велика урбана центра: Београд, Нови Сад и Сарајево. Друмски и железнички саобраћај са свим деловима Србије одвија се преко четири моста на реци Дрини. Средње Подриње (Бирач) налази се у близини развијених пољопривредних регија, попут Семберије и Мачве, и важних индустријских центара попут Тузле, Шапца, Брчког и других.

Град Зворник граничи се са општинама Братунац, Милићи, Власеница (на југу), Шековићи, Осмаци, Сапна (на западу), Угљевик и Бијељина (на сјеверу), а на истоку дуж ријеке Дрине са Републиком Србије.

Зворник је један од најстаријих градова у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Општина Зворник има изузетне природне и културно-историјске вриједности које представљају потенцијале за развој туризма. Међу најзначајнијим су већ поменута река Дрина са Зворничким језером, а затим и римски каменоломи у Дардаганима, средњовековна тврђава Ђурђев град, излетиште Каплан, стећци, бројне цркве и манастири, те извори лековите минералне воде у Кисељаку.

Развијена је хидрографска мрежа општине Зворник, имајући у виду да је подручје општине богато водама које настају у облику извора или у облику мањих или већих водотока. Највећи водостаји су у пролећним месецима. Река Дрина, која чини хидрографску окосницу општине, има значајан хидроенергетски потенцијал са својим притокама. Језеро хидроелектране Зворник дугачко 25 km погодно је за развој наутичког и риболовног туризма.

Путна мрежа у општини састоји се од 936 km путева, од чега 73 km магистралних путева, 22 km регионалних и 260 km локалних путева, као и око 560 km некатегорисаних путева.

Општина је са Србијом повезана нормалном железничком пругом од Каракаја преко моста на Дрини, односно преко Шапца до Београда. Линија Тузла-Зворник повезује општину са жељезничким саобраћајем у Федерацији БиХ.

Зворник је развијена општина у чијој привреди сада доминирају мала и средња предузећа, а која у исто вријеме настоји оживјети дугу традицију индустријске производње и тако повратити статус друге половине 20. вијека када се сматрала трећом индустријски центар у БиХ: грађевински материјал, експлоатација минералне воде, производња глинице и гуме, те постројења металске, текстилне и прехрамбене индустрије. У том смислу основана је пословна зона Јадар, у непосредној близини граничног прелаза са Републиком Србијом, која има функцију робног и царинског терминала. Општина је поједноставила процедуре, скратила рокове и смањила трошкове за покретање и развој предузећа, те се стратешки определила за одрживо коришћење природних ресурса и културно -историјског наслеђа у развојне сврхе.

Детаљније информације о општини Зворник можете пронаћи на званичној презентацији www.opstina-zvornik.org.


 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder