Пелагићево

 

Општина Пелагићево се налази у сјевероисточном дијелу Републике Српске и налази се у средишту равне и плодне Посавине. Површина општине је 178 km2, а налази се на просечној надморској висини од 95 метара. Потиче са дијела територије предратне општине Градачац.

Повољан географски положај општине огледа се у њеној близини и доброј повезаности са другим регионалним центрима. Сједиште општине удаљено је 18 km од Брчког, 30 km од Шамца и 14 km од Градачца. Такође, релативно близу су регионални центри, попут Жупање, која је удаљена 30-ак km од општине Пелагићево, Тузла око 50 km, а Осијек 60 km. Општина је од Сарајева удаљена око 180 km, од Београда око 210 km, а до Загреба око 270 km. Подручјем општине пролази магистрални пут Орашје - Тузла, као и регионални путеви: Пелагићево - Градачац, Градачац - Шамац и Обудовац - Трамошница. У непосредној близини општине Пелагићево, на њеном југоистоку, налази се и пијаца Аризона, важан трговачки центар у региону.

Подручје Посавине, где се налази општина Пелагићево, продужетак је Панонске низије и има умерено континенталну климу са изузетно топлим летима и хладним зимама, када често дува хладан југоисточни ветар. Падавина има довољно, а земљиште је углавном погодно за обраду, па је пољопривреда широко заступљена у општини. Стога се ово подручје може окарактерисати као пољопривредно и сеоско окружење чији су главни природни ресурси земљиште и шуме, али и изузетно лијепо и очувано природно окружење.

Некада се на подручју општине Пелагићево узгајала крупна говеда (посавска говеда), захваљујући великим травнатим површинама поред река Бријежнице, Ломнице и Потока (Тека), чије земљиште није погодно за обраду због честе поплаве. Данас се, међутим, на овим просторима углавном узгајају свиње, живина и говеда.

У општини Пелагићево постоји језеро, популарно названо Жабар - бара, површине око 80 хектара, од чега 33 хектара обухвата воду, што представља изузетан природни потенцијал за развој туризма, рекреације и спортског риболова. 

Више информација о опћини Пелагићево можете пронаћи на службеној презентацији www.pelagicevo.gov.ba.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder