Трендови спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у 2023. години


Делегација ППК Бијељина на презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у 2023. години. 

16.02.2024.

Спољнотрговинска комора Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву, организовала је годишњу презентацију спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у 2023. години, са посебним освртом на размјену с најзначајнијим трговинским партнерима.
Презентацији су присуствовали представници медија, дипломатског кора, институција и компанија, а о трендовима у спољнотрговинској размјени говорили су предсједник Коморе др.сц. Вјекослав Вуковић, потпредсједник Здравко Маринковић и директор Сектора за макроекономски система Славиша Ћеранић, а у уводном обраћању присутнима се обратио Сташа Кошарац министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Руководство СТК БиХ, истакло је да је обим размјене у 2023. износио 45,4 млрд КМ и мањи је за 4,39% односно 2,08 млрд КМ у односу 2022. годину, поред тога, смањен је и увоз и извоз а као кључне разлоге погоршања обима размјене наводе смањење привредне активности на нивоу Европске Уније, најважнијег бх. трговинског партнера. 

Бх. привреда највише извози у Њемачку, 2,7 млрд КМ, Хрватску 2,6 млрд КМ и Србију 2,1 млрд КМ, док највише увози из Хрватске 5,3 млрд. КМ, Србије 3,9 млрд. КМ и Њемачке 2,6 мрлд. 
Као кључни извозни производи наводе се Електрична енергија (1,1 млрд. КМ), изолована жица (663,9 мил. КМ), жељезне и челичне конструкције (613,4 мил. КМ).
Кључни увозни производу су Нафтна уља (2,4 млрд. КМ), аутомобили (1,1 млрд. КМ) и лијекови (684,2 мил КМ). 

Обим размјене са земљама из ЕУ износио је 31,3 млрд. КМ, што је мање за 1 млрд. КМ у односу на 2022. годину. Укупан извоз у земље Европске уније износи 72%  а у увозу 67% гдје се биљежи дефицит од 6,4 млрд. КМ а покривеност увоза извозом 66%.

Делегацију Привредне коморе Републике Српске чинили су представници Подручне привредне коморе Бијељина и Подручне привредне коморе Источно Сарајево.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder