Одржан традиционални састанак произвођача дувана Семберије и Посавине у организацији Дуван а.д. Бијељина


Око стотину произвођача дувана из Семберије и Посавине окупило се јуче у Бијељини на традиционалном састанку гдје су са представницима Дуван а.д. Бијељина договорени услови производње дувана за 2024. годину.

13.02.2024.

Производња дувана на простору Семберије и Посавине је традиционална деценијама уназад. Ова производња посебно је значајна јер се организује на лошијим земљиштима, најчешће без могућности наводњавања, тако да омогућава да се такве површине искористе на оптималан начин имајући у виду да оне не би билe погоднe за рентабилну производњу других култура.

Данас је Дуван а.д. Бијељина једино преостало привредно друштво у Републици Српској које се бави организацијом производње, откупом и прерадом дувана, захваљујући чему се ова производња одржава и данас.

На састанку који је одржан јуче у „Семберском салашу“ у Бијељини, окупило се око стотину произвођача дувана из Семберије и Посавине гдје су са представницима Дуван а.д. договорени услови производње дувана за 2024. годину.

Директор привредног друштва Дуван а.д. Чедомир Готовчевић најавио је да је за 2024. годину планирана нешто већа производња дувана него у претходној, за приближно десет одсто.

„Очекујемо нешто бољи принос и минималну количину од 250 тона дувана. Са том количином Дуван а.д. може наставити ову производњу. Људи су заинтересовани за производњу дувана, али све је мање радне снаге на нашем тржишту. Уколико временски услови буду повољни, план ћемо испунити. Просјечна откупна цијена дувана нешто је већа за ову годину. У прошлој години трећа класа дувана плаћана је по 4,70 КМ по килограму, док ће у овој години бити повећана на пет КМ, уз додатних 0,50 КМ подстицаја од предузећа Дуван а.д. Када је ријеч о субвенцијама од ресорног министарства и Града Бијељина, оне су износиле приближно једну КМ по килограму, али ми се надамо повећању и са њихове стране”, истакао је Готовчевић.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске Драган Шепа истакао је значај тога што је бијељински Дуван а.д. једино предузеће у Републици Српској које се бави организовањем производње дувана.

 „У 2022. години произведено је око 320 тона дувана, док је у прошлој години произведено нешто више од 200 тона дувана. Радује нас чињеница да Дуван а.д. има нове кооперанте и да ради на томе да повећа број коопераната и произвођача дувана. Кључна извозна тржишта за наш дуван су Грчка и Италија”, рекао је Шепа.

Бранкица Томаш из Одјељења за прехрамбену индустрију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, истакла је да ресорно министарство подстиче производњу дувана исплатом премије.

„Износ премије за прошлу годину био је 0,74 КМ по килограму, док је за 2020. годину премија износила 0,43 КМ. Повећани су подстицаји за прошлу годину, али је дошло до пада производње дувана. И за ову годину министарство планира идентичне подстицаје као и у прошлој години, али ћемо разговарати и о њиховом повећању”, најавила је Бранкица Томаш, истичући да је укупан износ премија за дуван око 150.000 КМ.

Произвођачи дувана истичу да им највеће проблеме у производњи ове културе представљају недостатак радне снаге и високи трошкови производње, уз препоруку да би било пожељно да укупне премије за производњу дувана достигну износ од двије КМ како би се осигурала њена рентабилност.

Петар Илишковић, произвођач дувана из Горње Слатине код Шамца, наводи да се већ дуго бави производњом дувана, иако услови за ову традиционалну производњу постају све тежи.

„Нас традиција одржава у животу. Бијељински Дуван а.д. нам је помогао да се још увијек задржимо у овом послу. Надамо се бољим временима и већој заради од дувана. Исплативост производње је упитна из године у годину. Радне снаге нема на тржишту, а они који раде траже пуно новца како би напунили једну сушару дувана”, истакао је Илишковић.

У име Подручне привредне коморе Бијељина састанку произвођача дувана Семберије и Посавине присуствовали су директорица Славица Марковић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић, док је Привредну комору Републике Српске представљао секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије Драган Шепа.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder