Одржан 7. Сајам меса и рибе у Бијељини


Током претходних шест издања Семберски сајам меса се наметнуо као једна од најзначајнијих смотри агробизниса и препознатљив бренд Семберије.

20.11.2023.

Компанија „Глобус“ из Бијељине и ове је године организовала традиционални Семберски сајам меса. На овогодишњем седмом по реду сајму изложбени асортиман је додатно проширен па је сајам добио и нови назив: Семберски сајам меса и рибе. Поред компаније ''Глобус'' важну улогу у организацији имала је компанија ''ЗП комерц'' док је компанија ''Витаминка'' захваљујући залагању ППК Бијељина и ове године била спонзор Сајма. 
Поред меса и прерађевина од меса посјетиоци сајма имали су прилику разгледати, дегустирати и, по сајамским цијенама купити још читав низ производа прехрамбене индустрије. Главни циљ сајма је да се на једном мјесту промовише Семберија, њена пољопривреда, прехрамбена индустрија, производња меса и месних производа. Током претходних шест издања Семберски сајам меса се наметнуо као једна од најзначајнијих смотри агробизниса и препознатљив бренд Семберије.
На церемонији отварања сајма присуствовала је висока делегација Владе Републике Српске: Војин Митровић, министар привреде и предузетништва, Денис Шулић, министар трговине и туризма те Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

-Ми месо доживљавамо као универзални језик хране. Без обзира гдје се налазимо, месо има моћ да окупи људе, да пробуди наша чула, да нас подсјети на нашу традицију, културу и обичаје. Овај сајам није само прилика за промоцију нових производа и услуга него је и прилика за стварање нових пословних веза и размјену идеја. Сајам меса и рибе окупља људе из различитих сектора тако да ће сви посјетиоци имати прилику виђети, окусити и научити нешто ново на сваком штанду“, рекао је на церемонији отварања Славко Ђерић, директор Семберског сајма меса и рибе. 

У циљу промоције домаћих привредних капацитета, подршку у организовању сајму у Дворовима пружила је и Подручна привредна комора Бијељина. Предсједник коморе, Стево Савић похвалио је менаџмент компаније „Глобус“ и „ЗП комерц“ који су, упркос изузетно тешкој години у сточарству Семберије успјели организовати један овакав респектабилан сајам. Афричка куга је током ове године погодила око 1100 домаћинстава а преко 50.000 свиња је било еутаназирано. У свјетлу оваквих података, према мишљењу Стевића, седми Семберски сајам меса и рибе, има још већу важност.

Савић је истако и важност куповине домаћих производа као кључни корак ка јачању наше заједнице, очувању радних места и изградњи одрживе економске будућности.
''Куповина домаћих производа директно доприноси јачању домаће привреде и пружа додатни подстицај за повећање производње, ново запошљавање уз јачање свијести потрошача да куповином домаћих производа помажу развој домаће производње и отварање нових радних мјеста'' закључио је Савић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да је Семберски сајам меса и рибе најбољи показатељ да Семберија води у производњи меса, прије свега, али и осталих животних намирница.

Митровић је навео да су људи овдје упорни – суочили су се и са пандемијом вируса корона и многим каснијим промјенама, али су опстали и показали да су производња, прерада и потрошња веома битни.

„Имали смо и афричку кугу и много проблема, а људи се ипак боре и у овим тешким временима уз помоћ Владе Републике Српске излазе на крај са тим потешкоћама“, изјавио је Митровић новинарима у Дворовима код Бијељине.
Он је напоменуо да Семберија има капацитете и производње и добре прераде, а да домаћи производи имају квалитет којим може да се диви ЕУ.

На отварању Семберског сајма меса и рибе присутнима се обратио и Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске. Он је том приликом изнио податке који говоре у прилог јачању пољопривреде у Републици Српској. Тако је навео да је током ове године на простору Републике Српске купљено 866 нових трактора и преко 1.500 прикључака, да ја настављено улагање у складишне и прерађивачке капацитете што показује да ће – ако се узму у обзир и средства владе Мађарске и да је завршен други јавни позив „тежак“ преко 24 милиона евра – улагања у пољопривредну производњу у току ове године пријећи преко 200 милиона конвертибилних марака.

-Мени је задовољство што данас ово са вама могу да подијелим, а сигуран сам да све вас овђе, с обзиром да се ради о сајму меса и рибе, занима све оно што нас је задесило током ове године а знано је као афричка куга свиња. Имали смо један период стагнације или паузу због преласка са компензационог на фонд солидарности. Већ сте виђели, јучер су премијер и ресорни министар најавили подршку којом ће, већ можда у току данашњег дана или у току сљедеће седмице, бити исплаћено два милиона конвертибилних марака за оне пољопривреднике којима су усљед свињске куге настале штете у висини до три хиљаде конвертибилних марака. На тај начин ћемо исплатитити све оштећене пољопривредне произвођаче са простора одређених локалних заједница а са подручја Бијељине ћемо обештетити око 170 произвођача“, изјавио је Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Сајам је званично прогласио отвореним Денис Шулић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

-Један од најважнијих потенцијала којима располаже Република Српска је здрава храна. То је оно што требамо чувати и развијати за младе генерације које долазе. Драго ми је да овђе на сајму видим компаније које учествују у кампањи „Друштвено одговорни“ кроз коју су се, дјелимично или потпуно одрекле марже на своје производе у малопродаји и тако грађанима Републике Српске олакшале подношење инфлаторних удара. Све оно што радимо кроз политику, све оно што ради предсједник Милорад Додик, има смисла само ако иза себе имамо јаку привреду и зато сте ви наши највећи партнери у очувању институција и интегритета Републике Српске“, изјавио је министар Шулић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder