Посјета међународном сајму пољопривреде у Адани


Делегација ППК Бијељина на челу са предсједником Савићем борави у посјети Адани.

09.11.2023.

Подручна привредна комора Бијељина на челу са предсједником Савићем и Срђаном Маринковићем, задуженим за пројектне активности, директором канцеларије Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине у Турској Тариком Шахманом и финансијским директором АД Град Бијељина Бобаном Јовичевићем првог дана посјете Адани обишли су компанију “Emre Makina“ која се бави механичким и електро-механичким дјелатностима за домаћа и инострана тржишта, а која своје услуге испоручује компанијама из Босне и Херцеговине. Руководству ове компаније представљени су потенцијали регије Бијељина и Републике Српске, па је овом приликом и договорена посјета турских званичника. Оваква сарадња и разговори могу бити корисни за развој индустријског сектора у Републици Српској, као и за јачање веза с турским партнерима у овом сектору.

Пољопривредни сајам у Адани представља једну од најважнијих манифестација посвећених пољопривреди и агробизнису у Турској. Овај сајам окупља излагаче из различитих области пољопривреде и повезаних индустрија како би представили своје производе, услуге, технологије и иновације те је по својим карактеристикама сличан Међународном сајму "Интерагро" који се сваке године одржава у Бијељини. Обављен је велики број билатералних састанака са турским компанијама и институцијама а на штанду Коморе робне берзе Адане каталошки су предствљене компаније из регије Бијељина као и привредни потенцијали регије и земље те промоција сајма ‘’Интерагро’’. Међународни сајам пољопривреде Интерагро највећи је у Босни и Херцеговини и као такав потребно је да привуче већу пажњу иностраних партнера.

На састанку са представницима “Tuyap“-a који се бави организацијом сајмова у Турској али И свијету представљен је концепт сајма ‘’Интерагро’’ гдје су договорени даљи кораци који су потребни како би се ова сајамска манифестација што боље представила и привукла Турске компаније. Туyап има мрежу међународних контаката, па разговори с њиховим представницима могу помоћи у повезивању привредника из Републике Српске с потенцијалним партнерима из Турске и других земааља, током састанка постигнут је договор о презентовању сајма ‘’Интеагро’’ домаћим пољопривредним произвођачима. 

Представници коморе обавили су разговоре са компанијом “OZZ Group“ која пружа услуге у органској пољопривреди, страним инвеститорима са модерним пројектима стакленика што за Семберију представља значајан потенцијал за пољопривредну производњу у посебним условима користећи геотермалну енергију.

Међу земљама увозницама производа из Републике Турске, а проматрајући свјетско тржиште, Босна и Херцеговина се налази у првих 75 партнера Републике Турске док међу земљама извозницама производа налази се у првих 100 партнера.

Делегација је искористила прилику и разговарала са представницима коморског система Адане о потенцијалима које наша привреда може да понуди овој регији.

Адана је смјештена у јужном дијелу Турске и представља једну од најважнијих пољопривредних регија земље. Разнолике карактеристике које је чине плодном за пољопривредну производњу примјењујући највише стандарде које обухватају савремене технолигије и агротехничке иновације кључни су сегменти које и наша пољопривредна производња треба да примјењује у већој мјери.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder