Презентовани подстицаји за директна улагања и подстицаји за развој малих и средњих предузећа и предузетништва у Бијељини


У организацији Министарства привреде и предузетништва РС и Привредне коморе Републике Српске одржана је презентација подстицаја за директна улагања и подстицаја за развој малих и средњих предузећа и предузетништва.

04.09.2023.

Привредници са простора који обухвата Подручна привредна комора Бијељина упознати су са подстицајима за директна улагања и развој малих и средњих предузећа и предузетништва, за које је у буџету Републике Српске предвиђено 14,5 милиона КМ, а право учешћа има укупно 1.900 привредних субјеката у Српској, изјавила је помоћник министра привреде и предузетништва Ивана Сандић Благојевић.

Она је навела да је на иницијативу града Бијељина и Привредне коморе Републике Српске одржана презентација линија финансијске подршке за привредне субјекте.

"Посебан акценат смо ставили на подстицаје за директна улагања. Јавни позив је расписан 17. августа и остаје отворен 30 дана, а доступан је на нашој вебстраници", рекла је Благојевићева.

Она је позвала све привредне субјекте из прерађивачке индустрије и сектора Ц, области од 13 до 18, те од 20 до 33, да посјете сајт Министарства како би пронашли пријавне обрасце и аплицирали за  набавку нових машина и опреме или машина и опреме који нису старији од осам година.

"Искуства показују да се увијек трећина оних који имају право учешћа пријави на јавни позив", рекла је Благојевићева.

Она је навела да се, према новим правилима, свим правним субјектима који испуњавају све услове одобрава исти проценат у односу на њихова одобрена улагања, а сви који испуњавају услове  добиће средства.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић истакао је да је циљ да привреднике детаљније упознају са условима које треба испунити да би могли добити средства.

Савић је навео да је покренута иницијатива Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бијељина у правцу јачања капацитета Министарства привреде и предузетништва јер, како је рекао, привредници нису задовољни тиме што су надлежности из привреде расподијељене у више ресора, у министарствима трговине и туризма, индустрије и енергетике, те пољопривреде.

"Снажно се залажемо за идеју да се створи једно јако министарство које би објединило све надлежности привреде у Српској", рекао је Савић.

Директор Развојне агенције града Бијељина Марко Влачић истакао је да је већ отворен јавни позив за запошљавање предузетника и у предузетничким и занатским радњама, те за куповину основних средстава, машина, алата и компјутерске опреме.

"Предвиђени износ на овом јавном позиву је 95.000 КМ. Позив је отворен до 7. септембра", рекао је Влачић и додао да је највећи износ који појединачно привредници могу да добију око 10.000 КМ.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder