Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао са пољопривредним произвођачима Семберије


Тема јучерашњег састанка је била презентација нацрта Правилника о подстицајима у пољопривреди за 2023. годину и аграрног буџета који ће у овој години износити 180 милиона КМ.

01.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је јуче у Бијељини са пољопривредним произвођачима Семберије.

Састанку су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић и директор Аграрног фонда Града Бијељина Златан Лазаревић.

Тема састанка је била презентација нацрта Правилника о подстицајима у пољопривреди за 2023. годину и аграрног буџета који ће у овој години износити 180 милиона КМ.

„Пољопривредници су тражили повећање подстицаја на пшеницу на 500 КМ и тај захтјев је испуњен. Тренутно радимо на финализацији Правилника за расподјелу подстицаја у пољопривреди. Желимо да помогнемо свима, али на један системски начин. Република Српска, у оквиру плана за сјетву и жетву, жели да обезбиједи довољно хране, млијека, меса и житарица за редовно снабдијевање нашег тржишта. Проблем хране биће важан у наредним временима, тако да сви на својим индивидуалним газдинствима треба да произведу што више за своје потребе, али и за тржиште“, изјавио је Додик, истакавши да ће пољопривредни произвођачи добити и „плави“ дизел, те да је за прољећну сјетву обезбијеђено довољно вјештачког ђубрива.

Такође, предсједник Републике најавио је у Бијељини још два милиона марака улагања Владе Српске у рурални развој Семберије.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, након састанка са пољопривредницима, изјавио је да је ово био  квалитетан састанак, те да Правилник о подстицајима у пољопривреди треба да буде резултат договора са пољопривредним произвођачима.

„Сложили смо се у једној ствари, а то је да је више од 95 одсто захтјева пољопривредника, када је у питању Правилник о расподјели подстицаја, узето у обзир. Неке ствари ћемо поправити и прилагодити актуелном тренутку. Жељели смо да постигнемо што бољи ефекат, када је у питању расподјела аграрног буџета. Захтјеви које смо данас чули изузетно су реални и конкретни. Желимо да се прољећни сјетвени циклус добро припреми и реализује. Основни циљ  Владе РС и овог министарства је обезбјеђење континуитета и сигурности у производњи хране и ми на томе истрајавамо“, нагласио је министар Саво Минић.

Сасатанак предсједника Републике и ресорног министра са пољопривредницима Семберије услиједио је на иницијативу бијељинског Аграрног фонда. Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина изразио је задовољство чињеницом да се на оваквим састанцима рјешавају конкретна питања, као што је Правилник о подстицајима у пољопривреди, који је од животне важности за велики број пољопривредних произвођача.

Семберски пољопривредници су на састанку у хотелу “Дрина” поручили да су задовољни повећањем аграрног буџета на 180 милиона КМ, а изнијели су и проблеме са којима се суочавају и приједлоге за њихово рјешавање.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије подсјетио је да ће ратари добити 500 КМ по хектару за пшеницу, да ће мљекари добити 30, умјесто досадашњих 25 пфенига по литру испорученог млијека, плус 200 КМ по музном грлу, нагласивши да је било проблема око реализације капиталних улагања и да ће се аномалије исправити.

У име Подручне привредне коморе Бијељина састанку су присуствовали директорица Славица Марковић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder