ППК Бијељина на сајму AGRO BELGRADE 2023


На међународном сајму воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade“ који се одржава од 26. до 28. јануара у Београду, Република Српска се представила на заједничком штанду у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарства привреде и предузетништва РС и Привредне коморе РС.

27.01.2023.

Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade“ отворен је у четвртак, 26. јануара у Београду. Сајам је отворила министарка пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Србије Јелена Танасковић. Она је излагачима упутила жеље да потпишу што већи број уговора и склопе нове послове, а пољопривредним произвођачима да изађу из локалних оквира и представе се на новим иностраним тржиштима.

Поред министарке Танасковић, на отварању су говорили и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, министар пољопривреде Црне Горе Владимир Јоковић, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, амбасадор Холандије у Србији Јуст Реинтјес и градоначелник Београда Александар Шапић.

Отварању сајма су присуствовали и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић. У име Подручне привредне коморе Бијељина, отварању су присуствовали секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић и секретар Савјета за занатске и личне услуге и стамбено-комуналну дјелатност Дарко Лазић.

Говорећи на отварању, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић истакао је да је Република Српска у претходне четири године много улагала у пољопривреду и производњу хране, посебно указујући на то да су средства за капиталне инвестиције повећана за 200 одсто, а аграрни буџет за ову годину за 100 одсто.

"За четири године смо у системе за наводњавање уложили око 40 милиона КМ, а много радимо и на економском оснаживању жена пољопривредница", казао је Минић и навео да су жене носиоци 20 одсто пољопривредних газдинстава у РС.

"Ово је мјесто гдје излагачи из Републике Српске, раме уз раме са свим пољопривредним произвођачима из региона, могу да покушају да дају свој допринос и покажу да су спремни за једну велику утакмицу која предстоји, а то је производња хране и енергије", рекао је министар Минић на отварању.

Када је ријеч о економској сарадњи Србије и Републике Српске, министар Минић је истакао да је Србија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Митровић изјавио је за Срну да је сајам воћарства, повртарства и виноградарства Београду манифестација која ће бити на добробит свима, јер омогућује да се компаније и пољопривредници зближе, размијене искуства и дођу до бољих рјешења.

Министар Митровић је истакао да је „Agro Belgrade“ у овом тренутку на западном Балкану један од најзначајнијих сајмова који се баве воћарством, виноградарством и повртарством.

Више од 500 излагача из региона се представило на изложбеном простору укупне површине око 30.000 м². На заједничком штанду површине 102 м² у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарства привреде и предузетништва РС и Привредне коморе РС, Републику Српску је представљало 9 привредних друштава, Крајишка и Херцеговачка кућа, те три пољопривредна кластера из Републике Српске. На штанду је укупно представљено 35 различитих произвођача. Са подручја ППК Бијељина, на сајму су учествовала два привредна друштва из Бијељине - Сава Семберија д.о.о. и Агро План д.о.о.

Осим изложбеног дијела, сајам има и свој конференцијски дио, а на стручним конференцијама и састанцима представници институција, привредних друштава и великих трговинских ланаца, купци, дистрибутери и пољопривредни стручњаци разговарају о актуелним темама из области воћарства, повртарства и виноградарства.

Сајам „Agro Belgrade“ се организује уз подршку пројекта „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Града Београда и НАЛЕД-а. Земља партнер сајма је Холандија.

Очекује се да ће ове године сајам посјетити више од 40.000 људи.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder