Ракић Комерц - последња ријеч технологије


Нови најсавременији погон, који је компанија недавно изградила, свједочи о њиховој ангажованости у пружању најквалитетнијих производа својим купцима. Почетком године у рад је пуштена машина зa сортирање jaja ''Ardenta 160'', која представља последњу ријеч технологије и тренутно је јединствена на територији БиХ.

12.02.2024.

"Ракић Комерц" из села Батковић код Бијељине бави се производњом и продајом конзумних јаја, сточне хране и производњом домаће тјестенине а на тржишту се истиче не само као велики произвођач, већ и као компанија која непрестано улаже у модернизацију својих производних капацитета.
Нови, најсавременији погон, који је компанија недавно изградила, свједочи о њиховој ангажованости у пружању најквалитетнијих производа својим купцима.

Почетком године у рад је пуштена машина зa сортирање jaja ''Ardenta 160'', која представља последњу ријеч технологије и тренутно је јединствена на територији БиХ.
''Oва холандска технолигија нам je омогућила да подигнемо капацитет паковања на 60.000 јаја на сат, те да при тој брзини класирамо jaja према тежини/величини, цјеловитости/напуклости и чистоћи/прљавости. Подигли смо и ниво сигурности за наше купце јер се приликом поступка класирања врши и одвајање jaja са угрушком крви унутар јаја, као и дезинфекција ''UV'' зрацима спољашности самих jaja, тј. њихове љуске.'' навео је Јован Ракић, директор компаније.

"Ракић Комерц"  спада у ред највећих произвођача јаја на тржишу и са својом производњом снабдјевају близу 15% домаћег тржишта. Нови технолошки процеси производње омогућиће највиши могући квалитет, повећано присуство на домаћем тржишту и могућност за извоз производа.
Како Јован Ракић наводи у oву инвестицију су примарно ушли не само да би увећали производне капацитете већ да би постигли безпрекоран квалитет jaja.
''Желимо показати да да не личе сва jaja као „јаје јајету“, те да нашим лојалним купцима нудимо само она пробрана и најбоља, тј. чиста и цјеловита, у декларисаној квалитету, величини и тежини.'' додао је Ракић.

Поред новог погона у току је пројекат изградње новог објекта за држање oдраслих кока носиља капацитета 120.000 кљунова.
Објекат је изграђен у два нивоа, у којем се могу држати два различита, аутономна jaтa. Изградња је у завршној фази а тренутно се у објекат инсталира волијерна опрема која птици вјерно симулира спољно окружење, а држи је опет подаље од свих ризика којим је у спољашности изложена.

''У овом тзв. авијарном систему опреме коке нису затворене у кавезима, већ су слободне да се крећу дуж фарме, узлећу и слећу на различите спратове и пречке, да кљунове и канџе троше и тупе у тзв. „прпалицама“, да се „купају“ у пјешчаним кадама, да када хоће носити jaja могу се одвојити у топла и свјетлом загушена гњезда. Све то могу да остварују, а ипак да постигну импресивне производне резултате који су доста више цијењени на тржишту, јер се њихова jaja класификују као „амбарна“ јер су коке слободне да се крећу унутар штале или амбара, у односу на класична „кавезна“ jaja добијена од кока које се затворена у мање кавезне цјелине'' истакао је Ракић.

Привредна комора са поносом прати напоре и успјехе компаније "Ракић Комерц" и са задовољством јој пружа сву неопходну подршку у њеном пословању. 

''Подручна привредна комора Бијељина активно сарађује са овом компнијом, пружајући све ресурсе и информације које помажу у унапређењу пословних процеса и постизању високих стандарда квалитета. Са искреном поносом гледамо на успјехе "Ракић Комерца" и вјерујемо да ће ова компанија наставити да се истиче у области производње jaja и да ће наставити да буде прави избор за све који цијене квалитет и поузданост.'' истакао је Срђан Маринковић из Привредне коморе Бијељина.

На приједлог ППК Бијељина, компанији ''Ракић комерц'' додјељена је награда уочи Дана Републике Српске у организацији Града Бијељина на пријему компанијама и привредницима који су се својим пословањем и друштвено одговорним радом истакли у претходном периоду.

Током 2023. године "Ракић Комерц" успјешно je реализовао још два значаjна пројекта, а то су:
  • Аутоматизација фабрике сточне хране, коjом се омогућило да се све микро и макро сировине аутоматски дозирају и умjешаваju тако да се квалитет и стандард сточне хране подигао на виши ниво
  • Инсталациjа фриго уређаja за хлађење жита, коjом се омогућава да се температура жита сведе на ниво коjи је дестимулативан за развој инсеката, плијесни и микотоксина, те чиме се значаjно продужава животни вијек и квалитет ускладиштеног жита.
Из "Ракић Комерца" су истакли да ова компанија у ладици има доста пројеката коjи чекаjу да се са папира преведу на терен, али да им за то треба доста стрпљења и снаге да би се пренебрегнули дневни проблеми на плану тржишта капитала, сировина и радне снаге, локалне и ресорне администрације, као и приватних ситуациjа јер је ово породична фирма коjа осјећа, дjелује и реагује моментално, а планира дугорочно.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder