18 нових радних мјеста захваљујући пројекту „Интегрални приступ ка социјалном укључивању“


Запослено је 18 припадника маргинализованих категорија, а 13 привредних друштава добило је нове раднике и бесповратна финансијска средства у оквиру пројекта ИАСИ који заједнички реализују Град Бијељина и Каритас Швајцарска, уз подршку Подручне привредне коморе Бијељина и Центра за интегративну инклузију Рома Отахарин.

30.08.2024.

Захваљујући пројекту „Интегрални приступ ка социјалном укључивању“ (ИАСИ) који заједнички реализују Град Бијељина и Каритас Швајцарска, уз подршку Центра за интегративну инклузију Рома "Отахарин" и Подручне привредне коморе Бијељина запослено је 18 припадника маргинализованих категорија, а 13 привредних друштава добило је нове раднике и бесповратна финансијска средства.

Градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић јуче је потписао Уговор о регулисању међусобних односа са 13 послодаваца о запошљавању 18 припадника маргинализованих група становништва са  коначне ранг листе, чиме ће Град Бијељина и Каритас Швајцарске обезбиједити до 50 одсто средстава – односно 13.600 конвертибилних марака по сваком новозапосленом раднику за период трајања уговора (најмање 23 мјесеца), укупно 244.800 КМ.

Послодавци су изабрани у оквиру јавног позива, а међу запосленима су особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине.

„Ово је модел не само за запошљавање социјално рањивих категорија становништва, већ и за разбијање предрасуда и стереотипа, па може бити примјер другим градовима за социјално укључивање. Каритас Швајцарске има приступ који подразумијева укључивање више друштвених актера у наше пројекте, јер је то битно за успјех тих подухвата,“ истакла је Ана Грос из ове хуманитарне организације.

Градоначелник Љубиша Петровић је подсјетио да Град Бијељина и швајцарски Каритас имају стабилну вишегодишњу сарадњу и захвалио на подршци и жељи да се људима са друштвене маргине омогући прилика да зарађују.

„Заједно смо на послу враћања достојанства нашим сугађанима, јер они не траже милостињу, него прилику да раде и зараде. Вјерујемо да ће и послодавци и радници бити задовољни резултатима пројекта и да ће у будућности бити још оваквих заједничких програма,“ изразио је своје очекивање Петровић.

Потписивањем уговора послодавци се обавезују да ће достављати оправдање донираних средстава у виду доказа о извршеним уплатама пореза и доприноса, као и остатка личног дохотка.

"Ми послодавци смо били фино прихваћени са њихове стране у смислу да су наше сугестије и приједлози уважени максимално. Жао ми је оног броја људи који су дошли да нађу посао, а који нису нашли своје радно мјесто кроз овај пројекат. Предузеће "Патриот" је у оквиру пројекта запослило три особе," истакао је Младен Убипариповић, директор предузећа "Патриот" из Бијељине.

„Наша срећа је велика што су и други уз нас препознали и запослили ову категорију особа. Три особе које смо запослили имају своје породице, што значи да смо уљепшали некоме домове и они већ раде код нас, а идућег мјесеца ће добити и своју прву плату," рекао је он. 

Нови (други) циклус овог пројекта започео је 27. марта састанком нове Радне групе коју је формирао градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић, a пројекат је на системски начин увезао пет исхода (приходи и запослење, образовање, јавне услуге и становање, ангажованост заједнице, свијест и сарадња), направљених као модули за социјалну инклузију најугроженије популације, са посебним фокусом на Роме који су највише изложени маргинализацији. 

На овај начин послодавци су добили нови извор потенцијално запошљиве радне снаге истовремено добијајући бесповратна финансијска средства за запошљавање припадника маргинализованих група. 

У име Подручне привредне коморе Бијељина, у раду Радне групе за реализацију пројекта „Интегрални приступ ка социјалном укључивању“ учествовао је секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder