Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о боравишној такси


Данас је у Подручној привредној комори Бијељина одржана Јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси

20.06.2024.

Закључком Народне скупштине Републике Српске, данас је у Подручној привредној комори Бијељина одржана Јавна расправа о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси. Овим Законом уређују се питања која су од посебног значаја за грађане и о којима је непходно да се консултују органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, сматра да је туризам као грана привреде јако важан и да је потребно о измјенама консултовати привреду и релевантне институције како би дошло до његове адекватне примјене.
''Закон је у форми Нацрта како би на Јавној расправи сви заинтересовани имали прилику да чују шта све доносе нове измјене Закона и да евентуално дају своје примједбе и приједлоге''. истакао је Савић. 

Предраг Тешић, помоћник министра за туризам и угоститељство у Влади Републике Српске, истакао је да је план да се укине паушал од 1. јануара 2025. године.

„Оно што се ново уводи кроз Закон о угоститељству који је усвојен и ступио на снагу јануара у мјесецу, ми смо предвидјели увођење централног информационог система. Сви они који пружају услуге смјештаја ће бити обавезни да користе ЦИС, добиће га бесплатно од Владе Републике Српске и у њега ће уносити сваког госта који ће бити код њих на смјештају, све његове податке који ће бити прописани и наплатити боравишну таксу коју ће доставити министарству финансија. 

Како каже, они сматрају да су сеоска домаћинства, такође, велики потенцијал Републике Српске.

„Кроз неке измјене ћемо доћи до њихових квалитетнијих услуга, биће категорисани од стране локалних заједница, туристи ће знати гдје долазе, коју услугу могу да очекују, а такође, кроз ове јавне расправе смо дошли до закључка који може бити исто битан, да ће нам остајати, можда, више средстава за оне који се стварно баве сеоским туризмом, јер ћемо, кроз систем, моћи да видимо ко стварно прима госте, а они који не буду имали госте неће моћи да добију постицаје од Министарства пољопривреда и Министарства туризма итд“, објаснио је Тешић.

Портпарол Туристичке организације Града Бијељина Драган Тешић, истакао је да, према званичним подацима Завода за статистику Републике Српске, на подручју Бијељине је прошле године регистровано око 1.200 смјештајних капацитета.





 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder