ППК Бијељина на Дану уљарица у Брчком


Привредно друштво Бимал и Институт за развој и унапређење пољопривреде – ИРУП Брчко одржали су јуче Дан уљарица уз панел дискусију „Пољопривредни потенцијал БиХ – да ли се можемо одупријети увозној храни“.

06.03.2024.

Делегација Подручне привредне коморе Бијељина присуствовала је јуче Дану уљарица у Брчком, који су организовали привредно друштво Бимал и Институт за развој и унапређење пољопривреде – ИРУП Брчко. Овом приликом одржана је панел дискусија „Пољопривредни потенцијал БиХ – да ли се можемо одупријети увозној храни“.

Природни потенцијал Босне и Херцеговине, пољопривредни подстицаји, као и сарадња са великим произвођачима попут Бимала могу бити кључни елементи у борби са превеликим увозом хране у претходном периоду.

Дане уљарица отворио је градоначелник Брчког др Зијад Нишић, нагласивши да је ова манифестација важна како за Владу Дистрикта, тако и за Бимал.

„Дани уљарица као научно-привредни скуп прије свега фокусирају настојање да се сарадња Бимала и коопераната подигне на још виши ниво, с обзиром на откуп цјелокупне производње уљарица, односно да се ова производња не само у БиХ, већ и уз земљама региона повећа“, рекао је градоначелник Нишић, додавши да откуп цјелокупне производње од стране Бимала дјелује стимулативно за произвођаче, као и податак да од прошле године брчанска Влада је увела регресирано гориво, као додатни подстицај јачању и ове врсте пољопривредне производње.

Уљарице у цјелокупној пољопривредној производњи Дистрикта имају удио од око 14 процената, истакао је шеф ресорне Службе брчанске Владе Бранко Бркић. „У ових 14 процената производња соје је свакако водећа јер је засијана на преко хиљаду хектара, од укупно 2.500 хектара колико се обрадивог земљишта у Дистрикту налази под уљарицама“, рекао је Бркић.

Ресорни министар у влади Посавског кантона Мато Бркић, истакао да овај кантон убједљиво предњачи у производњи уљарица у односу на све друге дијелове Федерације БиХ.

„Посавина је лидер унутар Федерације јер више од 90 процената укупне федералне производње остварује се управо на подручју Посавине”, нагласио је Бркић.

О стању у производњи уљарица у Републици Српској говорио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Саша Лалић, нагласивши да надлежни значајну пажњу поклањају управо стимулисању ове производње, тим прије јер је сарадња са Бималом одлична с обзиром да сва производња, под повољним условима за произвођаче буде и откупљена.

„Из године у годину дајемо све значајнију подршку овом виду производње, што подразумијева око 10.000 хектара засијаних уљарицама који се и финансијски подстичу кроз најдиректније подстицајне мјере и исплату око 1.400.000 марака произвођачима уљарица у Републици Српској“, истакао је Лалић.

Помоћник министра пољопривреде Федералне владе Бешћо Алибеговић, такође је истакао велики значај брчанске фабрике Бимал која откупљује све произведене количине уљарица, не само у нашој земљи већ и у региону.

„Кроз подстицаје управо за производњу уљарица минуле године је Влада Федерације БиХ издвојила 700 КМ по хектару, уз додатних 100 КМ за набавку сјемена, горива и минералних ђубрива. То је све допринијело да ове врсте биљне производње у задње три године на подручју Федерације буду троструко увећане“, рекао је Алибеговић.

Извршни директор у Бимал д.д. Шевал Суљкановић је још једном подсјетио да климатско-географски услови итекако омогућавају ширење производње уљарица у БиХ, те да су откупни капацитети Бимала далеко већи од нивоа достигнуте производње, не само у БиХ већ и у земљама окружења.

„Ако пођемо од претпоставке да је укупно учешће сировинске базе из БиХ у производњи уљарица свега десет до дванаест процената, онда је јасно да је у односу на потребе Бимала учешће произвођача из Босне и Херцеговине врло мало, те да та производња у нашој земљи треба бити знатно већа“, казао је Суљкановић.

„Домаћи произвођачи свакодневно наилазе на велики број различитих административних и економских изазова, међутим у сарадњи са институтима као што је наш и повезивањем пољопривредника са представницима власти покушавамо да пронађемо заједничка рјешења која ће помоћи да се истакне значај домаће производње и самим тим утиче на смањење увоза хране“ истакла је Азелеа Суљкановић, директорица ИРУП-а Брчко.

Суљкановић је нагласила да има посебно задовољство да већ деветнаести пут заредом ИРУП и компанија Бимал д.д. традиционално окупљају преко 150 пољопривредних произвођача и званичника на Дану уљарица. Овај догађај је јединствена прилика да се размијене искуства и да се говори о томе зашто је важно унапређење домаће пољопривредне производње, јер када дође до великих економских криза као што је била криза са вирусом корона или сада сукоб у Украјини, тада видимо да увоз хране значајно утиче на цијене финалних производа. Имати своју властиту домаћу производњу значи одупријети се великим флуктуацијама цијена и очувати своје тржиште, а посљедично и своје потрошаче.

„Пољопривредници на оваквом догађају имају могућност да директно комуницирају са представницима власти и добију одговор на питања која су од великог значају за њихово пословање и опстанак у тешким тржишним условима“ рекла је Суљкановић.

Учесници панел дискусије били су представници Министарства пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ, Одјељења за пољопривреду Брчко дистрикта, Министарства пољопривреде Посавског кантона, као и организатори пољопривредне производње. Разговором и интеракцијом учесника закључено је да се планским уређењем производње, те различитим подстицајима и субвенцијама могу стимулисати произвођачи како би се смањио увоз хране на домаћем тржишту.

У име Подручне привредне коморе Бијељина, Дану уљарица у Брчком присуствовали су директорица Славица Марковић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder