Привредницима у Зворнику представљена Европска мрежа предузетништва


Европска мрежа предузетништва, као кључни инструмент за подстицање раста и запошљавања.

09.06.2023.

У Градској управи Града Зворника одржан је семинар ''Подршка развоју предузећа кроз актуелне пројекте'' у организацији Развојне агенције Републике Српске.
Конзорцијум „Европска мрежа предузетништва Републике Српске“ (ЕУНОРС) на чијем је челу Развојна агенција Републике Српске, а чине га још Привредна комора Републике Српске, Универзитети у Бањој Луци и Источном Сарајеву и Иновациони центар Бања Лука, постао је у октобру 2014. године равноправан члан Европске мреже предузетништва.

Европска мрежа предузетништва, као највећа европска мрежа за пословну подршку, нуди сет инструмената за подршку предузећима у Европској унији и шире. Циљеви мреже су јaчање конкурентности МСП, бољи приступ информацијама – лакши приступ тржишту и транснационалним економијама, подстицање иновација и изградња иновативних капацитета.

Предсједник ППК Бијељина Стево Савић истакао је да су привредним друштвима неопходна конкретна знања и вјештине за кориштење нових технологија и подршка у смислу увођења тих технологија.
''Упознати смо са чињеницом да је дигитализација највише присутна у нашим стратешким секторима, дрвопрерађивачки и металопрерађивачки сектор. Нова дигитална рјешења и ЕУ инструменти, уз подршку и расположиве алате, као и кроз сарадњу са представницима јавног сектора и научно-истраживачких институција, предузећима нуде могућности да значајно унаприједе своје пословање. Европска мрежа предузетништва нуди инфoрмисaњe o мoгућнoстимa тржиштa EУ и учeствoвaњe у ствaрaњу ширoкe еврoпскe пoслoвнe мрeжe, као и инфoрмисaњe o дoмaћим истрaживaчкo-тeхнoлoшкo-рaзвojним мoгућнoстимa'', истакао је Савић.

Представник Развојне агенције Републике Српске Дејан Шешлија, изјавио је да Европска мрежа предузетништва осигурава широк спектар услуга за мала и средња предузећа, усмјерене на раст, кроз међународна партнерства, пословне састанке, пословне мисије и базе података партнера.

Користим прилику да вас подсјетим да је Развојна агенција РС увијек свима на услузи и позивамо вас да се активно укључите у актуелне пројекте у циљу успјешног пословања", истакла је Шешлија.

Сарадња науке и привреде кроз пројектне активности и могућности унапређења истих биле су теме презентације професорице Технолошког факултета Светлане Пелемиш.
 
Срђан Маринковић секретар савјета за пројектне активности у ППК Бијељина истакао је важност упознавања МСП предузећа са инструментима за унапређење њихових капацитета коришћењем дигиталних технолигија и ЕУ инструмената подршке који ће омогућити лакши и ефикаснији приступ новим тржиштима. 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder