Округли сто: ''Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима''


ПКРС-Подручна привредна комора Бијељина организовала је округли сто на тему унапређења сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима
 

06.06.2023.

ПКРС-Подручна привредна комора Бијељина организовала је округли сто на тему : „ Унапређење сарадње два мјеста учења кроз практичну наставу у пословним субјектима''
Примјена система дуалног образовања у Републици Српској показала је добре резултате, а циљ је да привредни субјекти обуче квалитетну радну снагу како би млади остали у Српској и радили у домаћим предузећима, речено је на округлом столу који је имао за циљ да представи добре праксе у оквиру овог система образовања.
На промоцији којој су присуствовали представници, предузећа, те средњих школа истакнуто је да је потребно побољшати квалитет практичне наставе како би предузећа ријешила проблем недостатка квалитетног кадра.
Предсједник бијељинске Подручне привредне коморе Стево Савић рекао је да савремено дуално стручно образовање, које је усмјерено на будућност, представља изазован задатак за два мјеста учења - пословне субјекте и средње стручне и техничке школе.
Он је истакао да је циљ данашњег окупљања промоција добрих примјера практичне наставе, односно дуалног образовања, а Привредна комора је раније, измјенама закона о средњем образовању добила одобрења и овлаштења у овој области.
"Циљ данашњег окупљања био је да на неким примјерима добре праксе покажемо и другим привредним друштвима да је то значајна карика у оспособљавању будућих радника", рекао је Савић и подсјетио да је у привреди Републике Српке тренутно присутан недостатак ране снаге.

Директор Техничког школског центра у Зворнику Горан Грујић рекао је да ова школа има одличну сарадњу са привредним субјектима из регије, посебно са "Алумином".
"Још од 2017. године од 50 до 70 наших ученика стиче знање и у `Алумини`. То су вариоци, бравари, машински техничари. Велики број њих остаје и да ради ту", рекао је Грујић и додао да око 80 одсто ученика који се образују за занатска занимања има праксу баш у привреди.
Мирјана Шоја из комапније "Алумина" каже да је њихова технолошка пракса успјешна и да увелико постоји са зворничким Техничким школским центром.
"Помажемо им да кроз практичан рад савладају све вјештине које су им потребне. Будућност је на младима и неопходно је учинити све како бисмо их задржали код нас, а не да иду у иностранство", рекла је Шоја и додала да ученике који су се показали као добри на пракси запошљавају у "Алумини".
Значајно да пословни субјекти квалитетном практичном наставом у склопу стручног образовања привуку младе и да тако пруже атрактивно радно мјесто за њих.
Савремено дуално организовано стручно образовање које је усмјерено на будућност при томе представља изазован задатак за два мјеста учења, пословне субјекте и средње стручне и техничке школе.
Округли сто пружио је инспирацију о могућностима организације практичне наставе код пословних субјеката, као и партнерску сарадњу са средњим стручним и техничким школама, те понуди занимљив увид у начин функционисања дуално организованог стручног образовања.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder