Одржана конференција „Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа“ у организацији ППК Бијељина


Подручна привредна комора Бијељина у сарадњи са Привредном комором Србије – Регионалном привредном комором Лесковац организовала је 14. марта конференцију „Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа“ у Етно селу Станишићи у Бијељини.

15.03.2023.

Подручна привредна комора Бијељина у сарадњи са Привредном комором Србије – Регионалном привредном комором Лесковац организовала је 14. марта конференцију „Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа“ у Етно селу Станишићи у Бијељини.
 
Имајући у виду убрзан развој сектора туризма на простору 12 општина са подручја ППК Бијељина, као и потребу да се аутентичним и квалитетним производима са ове регије дода нова вриједност и омогући приступ новим тржиштима, Подручна привредна комора Бијељина жели да дјелује као интегративни фактор између привредних друштава, Владе РС, локалних заједница и удружења.
 
У том смислу, конференција је организована се намјером да се кроз панел дискусију са релевантним саговорницима и представницима институција подстакну и убрзају даље активности у овој области. Заштита производа географском ознаком или именом поријекла доноси бројне предности како за произвођаче и потрошаче, тако и за цјелокупно географско подручје са којег производ са заштићеном ознаком потиче.
 
Конференцију „Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа“ отворио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Босне и Херцеговине Сташа Кошарац. У име Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа присутнима се обратио директор Горан Јовић, док је име Подручне привредне коморе Бијељина госте поздравио предсједник Стево Савић.
 
- Остаје да се види шта је то што може заједнички ниво власти у смислу координације са ентитетским структурама. Ту видимо шансу да заједно у комуникацији са међународним финансијским организацијама за пољопривреду УН ФАО /Организација за храну и пољопривреду/ прије свега, заговарамо управо брендирање - нагласио је Кошарац.
 
Он је истакао да је потребно примарно радити на размјени искустава, али и на тражењу финансијских средстава која би помогла у брендирању и заштити онога што долази из Републике Српске.
 
- Сигурно је да ћемо у наредном периоду заједно са институцијама у Републици Српској направити рекапитулацију дијелова Републике Српске који желе да брендирају своје производе и позвати надлежне институције на нивоу БиХ које морају бити у функцији оног што је интерес Републике Српске или Федерације БиХ - рекао је Кошарац.
 
Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Бијељина Жељко Видић рекао је да је данашњи догађај један у низу које подручна комора организује да представи производе који потичу са 12 општина ове регије.
 
- Имајући у виду сва дешавања на простору наше регије у смислу прекограничне трговине и развоја туристичких потенцијала, а ту говоримо и о Етно-селу "Станишићи", Бањи Дворови, ревитализацији ски - центра Игришта у Власеници, изградњи туристичког комплекса Бусија у Лопарама, јасно је да све то доводи до великог броја страних гостију којима је потребно понудити квалитетан, домаћи, аутентичан производ - рекао је Видић новинарима.
 
Он је навео да су данас у Бијељини присутни и представници Привредне коморе Србије - Регионалне привредне коморе Лесковац, која је најдаље одмакла у процесу брендирања аутентичних производа попут лесковачког домаћег ајвара, спрже и љутенице која је још увијек у процесу. Ови производи су већ нашли своје тржиште широм региона бивше Југославије, па и у Европи, посебно код дијаспоре.
 
- Наша жеља је да сва та искуства пренесемо и овдје, да ми као Подручна привредна комора будемо тај окупљајући фактор за све институције /аграрни фондови, општинске управе, министарства .../ и да заједничким радом успијемо да са ове регије изњедримо одређени број производа који ће моћи да конкуришу таквим производима из Србије и Хрватске - рекао је Видић.
 
Он је додао да се за подручје ове регије могу издвојити два производа већ у процесу заштите домаћег поријекла - чувени сир зарац са Мајевице и семберски купус.
 
- Оба ова производа су конкурисала код Агенције за безбједност хране, прошли су неке прве кораке тако да очекујемо позитиван исход - истакао је Видић.
 
Директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа Горан Јовић рекао је да је ова привредна комора успјела да заштити чак пет производа, четири именом географског поријекла и један жигом.
 
Ријеч је је о чувеном лесквачком роштиљ-месу, лесковачкем домаћем ајвару и домаћој лесковачкој спржи.
 
- Жигом квалитета заштитили смо лесковачки роштиљ и у току је завршатак заштите лесковачке љутенице - рекао је Јовић и додао да су одлучили да вишедеценијско искуство које имају подијеле са Подручном привредном комором Бијељине.
 
На панел дискусији „Заштита географског поријекла и брендирање домаћих производа“ која је услиједила говорили су: Вељко Јовановић, савјетник предсједника Привредне коморе Србије; Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа; Божана Врањеш из Одјељења за прехрамбену индустрију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС; Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња; Никола Стајић, предсједник удружења „Семберски купус“ и Жељко Видић, секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Подручне привредне коморе Бијељина. Модератор дискусије био је Срђан Маринковић.
 
Прије почетка конференције, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић и директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа Горан Јовић потписали су споразум о сарадњи између двије коморе.





 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder