Радно-консултативни састанак са привредницима регије Бирач


Састанак са привредницима регије Бирач одржан је у циљу презентације досадашњих активности ППК Бијељина и Приједлога мјера Привредне коморе Републике Српске за Програм економских реформи за период од 2023. до 2025. године.

28.10.2022.

Подручна привредна комора Бијељина организовала је 27. октобра у Зворнику радно-консултативни састанак са привредницима регије Бирач у циљу презентације досадашњих активности и Приједлога мјера Привредне коморе Републике Српске за Програм економских реформи за период од 2023. до 2025. године.

Истичући да је покренут читав низ активности са привредницима са подручја које покрива Подручна привредна комора Бијељина, предсједник ППК Бијељина Стево Савић је нагласио да је основни циљ састанка у Зворнику да се привредним друштвима и привредницима представе мјере које је припремила Привредна комора Републике Српске у контексту припрема за доношење програма економских реформи за период 2023-2025. године.

- Циљ нам је да кроз дијалог са пословном заједницом препознамо кључне социо-економске изазове како би покушали да кроз одређене мјере креирамо и утичемо на њихово побољшање - рекао је Савић.

Он је нагласио да је један од циљева да се путем дијалога са привредним друштвима ојачају сопствени капацитети и сопствени утицаји на доносиоце мјера у креирању кључних економских докумената ове земље.

Према његовим ријечима, Привредна комора Републике Српске је, уважавајући методологију ЕУ за креирање оваквих докумената, препознала три кључна стратешка циља, а то су, прије свега, недостатак радне снаге, као и читав низ сета мјера који је усмјерен на рјешавање тог проблема.

- Други кључан изазов јесте дигитализација и технолошко осавремењавање привреде Републике Српске и трећи кључни изазов јесте реформа јавног сектора - рекао је Савић.

На питање који су најчешћи проблеми са којима се сусрећу привредници, Савић је рекао да су проблеми различити и да се генеришу зависно од развоја догађаја у свијету и Европи и нагласио да је за привреду Републике веома важан извоз.

- Када посматрамо неке параметре које прати Привредна комора Републике Српске, ми имамо позитивне стопе раста извоза и све бољи платно-билансни дефицит када гледамо извоз, односно увоз - рекао је Савић. Он је додао да, с друге стране, ти бројеви не показују реално стање јер су производ инфлаторних удара, односно да су цијене неке робе сада знатно веће па номинално у бројевима неки параметри говоре да је повећан извоз, али када се погледа структура извоза или количина извоза добија се друга врста података.

Савић је подсјетио и на проблеме са којима се привреда Републике Српске у посљедње вријеме суочава.

- Прије двије године имали смо период вируса короне која је оставила озбиљне посљедице на привредни систем Републике Српске, чије негативне ефекте нисмо успјели ни сумирати, а долази руско-украјинска криза која је генерисала неке нове проблеме за привреду уопште - рекао је Савић.

Предсједник Савић је такође истакао да је потребно успоставити контролу цијена електричне енергије, те наставити са спуштањем, односно смањењем стопе доприноса.

Директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић рекла је да је састанак организован да се привредницима представи приједлог мјера економске политике и структурне реформе које је Влади Републике Српске упутио Управни одбор Привредне коморе Републике Српске.

- Међу тим мјерама кључни изазови су радна снага, дигитализација и унапређење конкурентности привреде, као и реформа јавне управе - рекла је Марковићева. Она је нагласила да је проблем недостатак радне снаге са којим се суочавају сва привредна друштва, као и задржавање радника који већ раде у привредним друштвима.

- Недостатак радне снаге је, између осталог, узрокован недовољним бројем ђака који завршавају стручне школе, односно квалификованих радника, па је с тим у вези, Привредна комора покренула одређене активности које се тичу дуалног образовања у средњим школама - рекла је Марковићева.

Састанак су у име Подручне привредне коморе водили предсједник Стево Савић и директор Славица Марковић, уз присуство привредника из Сребренице, Братунца, Милића, Власенице, Шековића, Осмака и Зворника.



 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder