Одржан округли сто „Кључни изазови у задржавању и награђивању запослених“


Подручна привредна комора Бијељина у сарадњи са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом из Бањалуке организовала је округли сто „Кључни изазови у задржавању и награђивању запослених“.

26.10.2022.

У Бијељини је јуче одржан округли сто под називом „Кључни изазови у задржавању и награђивању запослених“ који је организовала Подручна привредна комора Бијељина у сарадњи са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом из Бањалуке.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић истакао је да је проблем недостатак радне снаге присутан на овом подручју и да тај проблем добија на динамици како вријеме одмиче.

„Шта су стварни разлози за то је познато – крхка економија у БиХ, низак ниво животног стандарда. Ми смо на отприлике 40% животног стандарда западноевропских земаља. Ту је и нестабилно политичко окружење и читав низ фактора који доводе до ситуације да све већи број радника напушта ове просторе. Ово је један од покушаја да привредним друштвима на неки начин укажемо на одређене могућности које законска рјешења у РС пружају, а и да подсјетимо да није само непрестана борба у потрази за радницима, већ да треба да је окренемо на један други начин – да се запитамо шта је то што чинимо да задржимо постојеће раднике“, објаснио је Савић.

Здравко Зечевић, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом а.д. Бањалука рекао је да, када је у питању штедња у Европском добровољном фонду, износи до 100 КМ су неопорезиви, што значи да се на тај износ не плаћају порези и доприноси када су у питању послодавци, односно, да када би свом запосленом повећао плату за 100 КМ послодавац би имао трошак око 162 КМ, док је у овом случају трошак до 100 КМ заиста толики.

„Ми смо почели са радом прије пет година и до сада имамо око 38.000 чланова којима послодавци редовно уплаћују пензијске доприносе. Што се тиче износа, односно висине, различити су од послодавца до послодавца и варирају сходно могућностима послодавца с обзиром да је ово добровољно и за запосленог и за послодавца. Једна од предности је да свако лице заједно са, али и без послодавца може да штеди одређени дио своје бруто плате до 100 КМ“, рекао је Зечевић.

Владимир Крстић, финансијски директор „Алумине“ Зворник истакао је да је основна порука програма додатно осигурање запослених кроз приватне пензионе фондове.

„Ово је институт који живи у регији већ дужи низ година и овдје би то требало да буде нешто што је предмет пажње у наредном периоду, првенствено зато што су пореске олакшице на сами износ давања запосленима такве да је много повољније у односу на плату гдје се обрачунавају сви порези и доприноси и порески признати расходи. Постоје приноси на само улагање у инвестиционе јединице, што је у корист запослених. Ово је нешто што треба да буде додатна стимулација запосленима да остају у правним лицима, односно да имају додатну сигурност када оду у пензију – када се повуку из активног рада, да поред подршке државе имају подршку и пензионих фондова“, објаснио је Крстић.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder