ППК Бијељина у посјети привредном друштву Зидар Живановић д.о.о.


Зидар Живановић: „Тешко јесте, али одолијевамо кризи“.

22.07.2022.

Недостатак квалфикованих и неквалификованих радника, спора  процедура добијања радних дозвола за раднике из иностранства, стални раст цијена репроматеријала, горући су проблеми које,има привредно друштво Зидар Живановић д.о.о. из Угљевика, речено је у овом друштву приликом посјете представника ППК Бијељина.
 
Зидар Живановић, као и друга друштва из области грађевинарства, у постојећим условима привређивања изазваним ратом у Украјини, тешко послује, али успијева да одоли новонасталој кризи.

Један од највећих проблема овог привредног друштва, које запошљава 70 радника, јесте недостатак квалификоване и неквалификоване радне снаге: армирачи, зидари, тесари, руковаоци машинама.Недостатак домаће радне снаге надомјешта се радницима из иностранства. У овом моменту ријеч је о 15 турских држављана.Спора процедура добијања радних дозвола и недостатак радних дозвола отежава услове пословања.

Додатни проблем представља  и стално повећање цијена репроматеријала, нарочито жељеза.
 
Сагледавајући проблеме са којима се сусреће Зидар Живановић, представници ППК Бијељина, нагласили су да Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина чине све напоре да се код надлежних институција издејствује повећање квота радних дозвола за раднике из иностранства и убрза процес њиховог добијања.

Привредна комора Републике Српске – Подручна привредна комора Бијељина интензивно ради на реализацији Програма дуалног образовања ученика средњих школа, који би требало да повећа броја радника дефицитарних занимања потребних привреди.
 
Привредно друштво Зидар Живановић изразило је жељу да као и претходне двије године и даље прима средњошколце на праксу, како би дало допринос повећању броја квалификованих радника потребних грађевинарству.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder