Сајам домаћих прехрамбених производа под слоганом „Наше је боље“ одржан у Власеници


Сајам је организовала општина Власеница, под покровитељством Привредне коморе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

12.06.2022.

Први сајам домаћих прехрамбених производа под слоганом „Наше је боље“ одржан је у Власеници у недјељу и послужио је као  прилика је да произвођачи из источног дијела Републике Српске размјене искуства, унаприједе своје производе и пронађу пласман.

На церемонији отварања, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић изјавио је новинарима да је бренд „Наше је боље“ изузетно важан за афирмацију домаће производње, а да је тај пројекат већ дуги низ година континуирана активност Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бијељина.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић истакао је да су сајмови најбољи начин да домаћи произвођачи нађу купце, те напоменуо да општина жели да и убудуће помаже пољопривреди кроз разне пројекте.

„Сви треба да знају да могу да живе од сопственог рада и, ако смо сви заједно, на истом задатку, уз помоћ институција Републике Српске сигурно ћемо остварити резултат“, рекао је Краљевић, који је уручио захвалнице Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Привредној комори Републике Српске, ТОРС-у и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Сајам, који је окупио педесетак излагача из цијеле Републике Српске, отворио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Кошарац је истакао да производи из Српске ипуњавају стандарде из многих развијенијих земаља и да могу бити етаблирани на свим европским и свјетским тржиштима.

- У Републици Српској имамо јако развијене примарне и прерађивачке капацитете, а онда када међународна заједница распише неку врсту конкурса за одређена средства ти људи их не добију, а производ наших људи из Републике Српске се налази на европским тржиштима - рекао је Кошарац новинарима у Власеници, гдје је отворио Сајам домаћих прехрамбених производа "Наше је боље".

Он је рекао да у том домену Федерација БиХ има неку врсту примата и да жели да то промијени јер сматра да вриједни људи из Републике Српске и компаније које се баве производњом имају етаблиране производе на европским тржиштима.

- С тог аспекта мислим да локалне заједнице у Српској и ФБиХ треба да имају адекватну партиципацију из неких међународних финансијских токова, што данас нажалост, није једнако - додао је Кошарац.

Он је рекао да се с друге стране овдје потврђује да је Власеница мјесто окупљања људи из Републике Српске и да га то радује јер су на Сајам дошли вриједни људи да покажу шта могу да направе и шта могу да понуде да би употпунили привредну трпезу Републике Српске.

- Да заједничким напорима вриједних људи широм Републике Српске, уз све напоре институција Српске промовишемо наше производе и то и радимо, потпуно свјесни чињенице да испуњавамо стандарде из много развијенијих земаља и да наши производи могу бити етаблирани на свим европским и свјетским тржиштима - навео је Кошарац и додао да је "то наша предност".

- То је наша политика да окупљени око институција Републике Српске, кроз политике наших институција, дамо допринос и шансу свим људима који желе да живе од свог рада и ми смо ту, Република Српска ради квалитетно - нагласио је Кошарац.
 
Он је рекао да је данас у Власеници разговарао са пољопривредним произвођачима и да га посебно одушевљава вјера према Републици Српској и њеним институцијама.
- То је наша снага, снага је да окупљамо људе и у Власеници и у Требињу, Источном Сарајеву, Бањалуци, Бијељини, свим градовима Републике Српске, да покажемо нашу просту вриједност која каже да желимо да живимо од свога рада, да можемо да препознамо све трендове у свијету - навео је Кошарац.

Он је рекао да је данас озбиљна земља она која обезбиједи довољно хране и енергије и да, с обзиром на све изазове, Република Српска показује да је озбиљна држава.

- Средства која се пласирају кроз различите фондове у пољопривреди говоре о томе да желимо да имамо довољне количине хране за наше становништво, кроз политику енергетског сектора показујемо, а они су видљиви, да желимо енергетску стабилност за грађане и становништво Републике Српске и за привредне потенцијале Српске - навео је Кошарац.

Он је рекао да је чињеница да је Република Српслка стабилна, да има визију, да има врло развијене политике развоја и да то грађани препознају.

Кошарац је на отворању Сајма у Власеници истакао да је димензија агро-туризма једна врста допуне онога што објективно ова локална заједница може да пружи. Он је навео да начелник општине Власеница Мирослав Краљевић има визију и да је видљиво да је пољопривреда један сегмент политика које афирмише путем локалне структуре. Кошарац је рекао да га посебно радује визија да је туризам дефинисан као једна од привредних грана која има потенцијал овдје гдје се покушавају уложити додатни напори, напомињући да је и Влада Републике Српске донијела одлуку у погледу инвестиције у Ски-центар "Игришта".

- Ова димензија агро-туризма - пољопривреда једна је врста допуне онога што објективно Власеница може да пружи. Оно што желимо заједно да радимо у будућем периоду јесте да видимо како и заједнички ниво БиХ може дати допринос свим напорима које улаже Влада Републике Српске, а они су видљиви кроз пословне политике, средства из Компензационог фонда - изјавио је Кошарац.

Сајам је организовала општина Власеница, под покровитељством Привредне коморе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Сви излагачи на данашњем Сајму добили су захвалнице и новчане награде, а побједник у избору најбоље ракије је газдинство „Васиљевић“ из Братунца.

У културно-умјетничком програму Сајма наступили су чланови Удружења за очување традиције „Бирач“ из Власенице, док је Удружење жена „Подриње“ и ове године за учеснике припремило трпезу богату карактеристичним јелима српске кухиње.

У Власеници је данас одржан и Тројички вашар, чија је традиција дужа од једног вијека.

Сајму су у име Подручне привредне коморе Бијељина присуствовали предсједник Стево Савић и секретар Савјета за пољопривреду, водопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder