Средства добило осам привреднх друштава


У оквиру пројекта Регион безбједне хране који проводи ППК Бијељина у сарадњи са УСАИД/Сида ГОЛД пројектом одобрена средства од 32 342 КМ за 8 привредних друштава из сектора прехрамбене индустрије.

13.01.2016.

Osam privrednih društava sa područja PPK Bijeljina dobilo je 32 342 KM bespovratnih sredstava za uvođenje sertifikata i resertifikaciju.

Sredstva su dodijeljena po Javnom pozivu objavljenom u oktobru mjesecu prošle godine u okviru projekta Region bezbjedne hranekoji zajednički realizuju PPK Bijeljina, USAID/Sida GOLD projekat, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u organizaciji PPK Bijeljina.

Privredna društva: „Natura Food“ d.o.o. Bijeljina, „D&D“ d.o.o. Zvornik, „Mačvanka“ d.o.o. Bijeljina, „Mesopromet“ d.o.o. Bijeljina, „Stojanović i sin“ d.o.o. Bijeljina, sredstva će iskoristiti za uvođenje standarda.

„Smrčak d.o.o Zvornik, „Vitinka“ a.d. Kozluk-Zvornik i „San Marco“ d.o.o. Bijeljina dobijena novac utrošiće za resertifikaciju.

Imajući u vidu da sredstva od 130 000 KM, predviđena projektom, nisu utrošena sekretar PPK Bijeljina Slavica Marković, rekla je da je ponovo objavljen Javni poziv i rok za prijavu produžen do utroška sredstava ili do 15. aprila ove godine. „Prioritet će imati privredna društva koja planiraju povećanje broja zaposlenih.Uslov je da privredna društva redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza, doprinosa i obavezu plaćanja članarine Privrednoj komori.Uvođenje standardaomogućiće im izvoz na strana trzista“, pojasnila je Marković.

Predsjednik PPK Bijeljina Mihajlo Vidić, istakao je da je ovaj projekat značajan za privrednike jer osposobljava privredna društva za izvoz na inostrano tržište, prvenstveno Evropske unije, Rusije, Turske. „Bez zadovoljavanja određenih standarda veoma teško se probijaju proizvodi na ino tržište.Mislimo da će se sve veći broj privrednih društava, zahvaljujući sertifikatima, pojavljivati na inostranim tržištima.To će doprinijeti povećanju platnog bilansa države, povećati pokrivenost uvoza izvozom jer smo u prethodnoj godini imali pad izvoza za više od dva odsto, ali istovremeno i pad uvoza za nekih osam odsto.Sve to govori o neophodnosti intenziviranja proizvodnje i intenziviranja izvoza naših proizvoda.Tu prije svega mislimo na ekspanziju koju ima drvoprerađivačka i prehrambena industrija“, kazao je Vidić.

Zahvaljujući se PPK Bijeljina za odobrena sredstva, vlasnik privrednog društva „Stojanović i sin“ d.o.o. Bijeljina Zoran Stojanović, naglasio je da će novac utrošiti za uvođenje ISO i HACCAP standarda. „Ova sredstva dobro će doći prehrambenoj industriji za izvoz robe na spoljno tržište.Prošle godine izvezao sam četiri kamiona za Tursku, a redovno izvozim za Makedoniju i Crnu Goru“, rekao je Stojanović.

Projekat Region bezbjedne hrane PPK Bijeljina provodi u saradnji sa USAID/Sida GOLD projektom od septembra mjeseca prošle godine.Cilj projekta je povecanje konkurentnosti, povecanje broja zaposlenih i povecanje izvoza privrednih društava iz oblasti prehrambene industrije uvođenjem standarda.

Ukupna vrijednost projekta je 130 000 KM od kojih USAID/Sida GOLD projekat obezbjeđuje 50 odsto, a ostatak privredna društva.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder