Велике шансе за развој сарадње Санкт Петербурга и Српске


Делегација Републике Српске боравила у вишедневној посјети Санкт Петерсбургу.

26.12.2016.

U toku višednevne posjete Sankt Peterburgu Delegacija Republike Srpske održala je sastanak sa predstavnicima tri Komiteta grada Sankt Peterburga, Privrednom komorom i Turističkim biroom ovog grada.

Direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, prezentovala je predstavnicima institucija i privrednicima privredne potencijale i mogućnosti za ulaganje u Republiku Srpsku, predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Ministarstva trogvine i turizma RS, prezentovali su turističke potencijale Srpske, dok je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, predstavio ovu lokalnu zajednicu i mogućnosti ulaganja u nju.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku saradnje i realizaciji aktivnosti predviđenih Mapom puta, a koju je ove godine potpisao predsjednik Republike Srpske.

Ministar Klokić je naglasio da je u skladu s tim „predviđena saradnja u više oblasti poput zdravstva, privrede, kulture, turizma, učešće Republike Srpske na Božićnom sajmu kao i posjete delegacija dviju zemalja“.

Direktor Privredne komore Sankt Peterburga Jurij Burčakov rekao je da „privredna aktivnost Sankt Peterburga i Republike Srpske ima dosta prostora za napredak te da je ruska strana zainteresovana da ulaže i sarađuje sa privrednicima u Republici Srpskoj što pokazuje i prisustvo ruskih kompanija na tržištu Srpske".

Sastancima su, pored predstavnika Privredne komore Sankt Peterburga i Komiteta za spoljne poslove, učestvovali i poslanik Državne Dume Ruske Federacije Katanaev Vladimir Ivanovič te predstavnici Gradskog turističko-informativnog biroa, Komiteta za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta i Komiteta za privrednu politiku i inovacije.

Delegaciju iz Republike Srpske činili su predsjednik i direktor Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić i Dragica Ristić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić, Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Zlatan Klokić, sa saradnicima, pomoćnik ministra trgovine RS, Dušanka Tegeltija, gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, kao i predstavnici privrednih društava iz Srpske.

Delegacija Republike Srpske takođe je prisustvovala i otvaranju Božićnog sajma, na kojem će se Republika Srpska po prvi put predstaviti na jednom od najpoznatijih sajmova sa dugogodišnjom tradicijom.

Na zajedničkom štandu Republike Srpske predstaviće se proizvođači vina: Podrumi Vukoje 1982 Trebinje, Vinarija Jungić Čelinac, Podrum Anđelić Trebinje i Podrumi manastira Tvrdoš Trebinje, proizvođači meda: Herzeg Med Trebinje i Košnica Gradiška, proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno sira: ZZ Livač Banja Luka i Mljekara Pađeni Bileća, proizvođači konditorskih proizvoda: Mira Prijedor, Swisslion Trebinje i Adria MM Banja Luka. Vitaminka Banja Luka i Sava Semberije Bijeljina predstaviće svoj slatki i kiseli program, ZP Komerc Bijeljina svoje suhomesnate proizvode, a svoje proizvode predstaviće i privredno društvo Duvan Bijeljina. Osim prehrambenih proizvoda, na štandu će biti prezentovani i suveniri iz Republike Srpske.

Delegacija iz Republike Srpske, koju, osim predstavnika Vlade RS, Privredne komore RS i lokalnih zajednica, činili su i predstavnici privrednih društava Duvan a.d. Bijeljina, Smrčak d.o.o. Zvornik, RiTE Ugljevik, Venera d.o.o. Banja Luka, Biro za projektovanje Medium d.o.o. Bijeljina, Iveks d.o.o. Vlasenica i Monako d.o.o. Bijeljina, obišla je sajam i zajednički štand proizvođača iz Srpske.

Sajam će biti otvoren do 8. januara 2017. godine.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder