Представљени критеријуми за учешће у DEVELOPPP.DE пројекту


Инфо дан „Развијање партнерстава са приватним сектором у БФЦ СЕЕ општинама и градовима“ одржан је у Бијељини 5. фебруара.

06.02.2018.

Info dan „Razvijanje partnerstava sa privatnim sektorom u BFC SEE opštinama i gradovima“, održan je juče u Bijeljini u okviru implementacije projekta koji sprovodi regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE mreža) uz podršku GIZ-a. U ime Područne privredne komore Bijeljina, info danu je prisustvovala direktor Slavica Marković.

Projekat se odnosi na korišćenje fonda njemačke vlade DeveloPPP koji podržava privredna društva koja žele da investiraju i unaprijede svoje poslovanje, a Privredna komora Republike Srpske, kao tehnički sekretarijat Mreže za povoljno poslovno okruženje u RS, zadužena je za realizaciju ovog programa u Srpskoj.

Ovaj projekat je ekskluzivno pravo jedinica lokalne samouprave koje su sertifikovane u skladu sa BFC SEE standardom. Privredna komora RS, takođe, pruža tehničku pomoć privrednim društvima za pripremu prijedloga projekata, u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Zajednički projekti između GIZ-a i privrede, tzv. razvojna partnerstva (DPP) povezuju privredne interese i razvojnopolitičke ciljeve, npr. uvođenje novih tehnologija, enegetske efikasnosti, upravljanje otpadom i vodama, transferom tehnologija i znanja, stručnog obrazovanja i industrijski razvoj.

Svaki partneri unosi u projekat svoje jake strane: GIZ pruža podršku pri finansiranju u maksimalnom iznosu do 50% ili 200.000,00 eura ukupnog budžeta, koordinira aktivnosti ili povezuje s važnim akterima.

Firme unose u projekat svoju tehnologiju, kapital i stručno znanje. Odgovornost, trošak i rizike snose oba partnera podjednako.

Polja saradnje

Moguća polja saradnje su obuka i edukacija (npr. izgradnja centra za trening i edukaciju stručnih kadrova za turizam ili tehničko-zanatska zanimanja itd.), know-how i transfer tehnologija (npr. uvođenje inovativnih tehnologija i metoda proizvodnje), optimizacija lanca dodate vrijednosti (osiguranje kvaliteta za lokalne dobavljače, uvođenje odgovarajućih standarda), mjere za zaštitu životne sredine (izrada i realizacija mjera i standarda za npr. ekologiju, biodiverzitet i socijalne standarde u različitim sektorima (turizam, mašinska industrija, graževinarstvo…).

Apliciranje

Nemačko Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) finansira develoPPP.de program a realizuje ga GIZ GmbH, DEG i Sequa. Četiri puta godišnje (kvartalno) mogu aplicirati njemačke i EU/EFTA firme uključujući i njihove kćerke firme ili lokalne firme u čijoj vlasničkoj strukturi ima min. 25% vlasništva građanina/firme iz EU/EFTA. Zainteresovane firme mogu aplicirati s projektnom idejom, koja biva vrednovana prema određenim kriterijumima. Zajedno se vrši detaljno planiranje, finansiranje i realizacija dogovorenog projekta.

Pravo apliciranja

Aplicirati mogu njemačke i EU/EFTA firme uključujući i njihove kćerke firme ili lokalne firme u čijoj vlasničkoj strukturi ima min. 25% vlasništva građanina/firme iz EU/EFTA, minimalno 10 zaposlenih, 3 godine postojanja na tržištu i godišnji promet veći od 1 milion evra i dugoročni privredni interes u zemlji partneru.

Tekući poziv: do 31.3.2018. godine.

Učešće GIZ-a

Maksimalno učešće GIZ-a je do 50% ukupnog troška projekta ili max €200.000,00 (trošak za opremu i materijal ne smeju preći 30% ukupnog budžeta projekta).

Maksimalno trajanje projekta je tri godine.

Svaka aplikacija mora da vodi računa o sljedećim aspektima:

  • Kompatibilnost: Projekat mora odgovarati razvojno političkim ciljevima Vlade Njemačke.
  • Komplementarnost: Javni i privatni udio se moraju tako dopunjavati, da oba partnera mogu doći do cilja povoljnije, učinkovitije i brže.
  • Supsidijarnost: Javni udio je moguć jedino ako privatni partner nije u mogućnost samostalno realizovati projekat i ukoliko projekat nije zakonski obavezan.
  • Neutralnost u konkurenciji: Projekat ne smije uticati na konkurentnost na tržištu.
  • Vlastito učešće privrede: Firma mora finansijski učestvovati u realizaciji projekta.

Firma preuzima odgovornost za realizaciju projekta u finansijskom, kadrovskom i sadržajnom smislu.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder