Посјетом Бијељини и Милићима окончана посјета делегације Републике Абхазије Републици Српској


У организацији ППК Бијељина, делегација Републике Абхазије боравила је током 16. и 17. марта у посјети Бијељини и Милићима.

19.03.2018.

Посјета делегације Републике Абхазије Републици Српској окончана је посјетом Бијељини и Милићима.

Делегација је у Бијељини са представницима Градске управе разговарала о могућностима успостављања сарадње са градовима из Абхазије.

- Разговарали смо о могућностима сарадње првенствено у области прераде дрвета. Разматрали смо стварање заједничког предузећа у коме би радили стручњаци из РС примјењујући технологије из ваше државе, а користили би сировине из Абхазије, с обзиром на то да имамо велике залихе дрвета. Производе би извозили на руско тржиште - навео је министар економије Републике Абхазије Адгур Ардзимба.

Он је истакао да Семберија има веома развијену пољопривреду и да је Абхазији потребна размијена искустава у овој области.

- Разговарали смо и о испоруци пољопривредних производа из Семберије на тржиште Абхазије, као и о испоруци производа из Абхазије у Републику Српску - појаснио је Адрзимба.

- Ми смо одушевљени оним што смо видјели у Републици Српској, ви сте врло гостопримљива земља, добродушни људи, са великом историјом и са великом будућношћу", закључио је министар економије Абхазије Адгур Ардзинба.

Шеф Кабинета Градоначелника БијеЉине Миле Пејчић захвалио се делегацији Абхазије на посјети и навео да постоје могућности за сарадњу у области културе, туризма и спорта, а нарочито у области пољопривреде.

- Дрвопрерађивачка индустрија нуди бројне могућности за сарадњу, с обзиром на то да у Бијељини имамо велики број успјешних компанија које пласирају своје производе на европско тржиште. Такође, имамо успјешну производњу и прераду воћа и поврћа и постоје могућности заједничког наступа на тржишту са Абхазијом - истакао је Пејчић.

Након посјете Бијељини делегација Републике Абхазије посјетила је Милиће. Предсједник компаније “Боксит” Рајко Дукић упознао је делегацију са производним и тржишним потенцијалима ове компаније, те указао на могућности привредне сарадње.

Гости из Абхазије посјетили су погоне “Бокситове” фабрике намјештаја за коју су исказали посебно интересовање, те Робну кућу “Боксит”, “Рајков торањ”, Музеј рударства и Парк великана.

Домаћини делегацији Републике Абхазије током трајања посјете Републици Српској били су потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић и предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder