Проглашени најуспјешнији у привреди Републике Српске за 2017. годину


У Бањалуци 28.03.2018. године у организацији Привредне коморе Републике Српске додијељена признања најуспјешнијим привредним друштвима.

30.03.2018.

Boksit a.d. Milići najuspješnije je veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u prošloj godini. Drugo mjesto u ovoj kategoriji, u okviru Izbora najuspješnijih u privredi RS za 2017. godinu, koji je sinoć u Banskom dvoru u Banjoj Luci, 15. put organizovala Privredna komora Republike Srpske, osvojio je Drvoprodex d.o.o. iz Banja Luke, dok je na trećem mjestu HI Destilacija a.d. Teslić, a nagrade im je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Rajko Dukić, predsjednik kompanije „Boksit“ iz Milića, rekao je da je prethodni kvartal najuspješniji od kada postoji preduzeće u pogledu proizvodnje, investicija i zaposlenih.

– Teško je biti najbolji među mnogim dobrim. U 60 godina koliko kompanija Boksit posluje, proteklih pet godina bile su najuspješnije – naveo je Dukić i poručio da je za uspjeh potrebno biti hrabar, mudar, snalažljiv, ali i promišljati o vremenu i prostoru u kojem danas živimo i imati ciljeve, ali i strategiju i dinamiku kako te ciljeve ostvariti.

Na kraju obraćanja, Dukić je izrazio nadu i da će i sljedeće godine u isto vrijeme biti na istom mjestu.

U kategoriji srednjih privrednih društava, prvo mjesto osvojila je kompanija Pass d.o.o. Bijeljina, drugo Bravo studio d.o.o. iz Banja Luke, a treće Hidraulika-flex d.o.o. iz Laktaša, a nagrade je uručila predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Među malim proizvodnim privrednim društvima, kojima je priznanja uručio predsjednik Privredne komore Borko Đurić, nagrađeni su Mahagoni d.o.o. Istočno Sarajevo, MMB – Inxcoop d.o.o. Šamac, Belt d.o.o. Banaj Luka, Ljbilje d.o.o. Ljubinje i Poligarden d.o.o. Bijeljina.

Za značajnu investiciju i doprinos zapošljavanju nagrade, koje je uručila ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, dodijeljene su kompanijama Sim Technik d.o.o. i Dermal R d.o.o. iz Kotor Varoša, kao i Steco Centru d.o.o. iz Bijeljine.

U kategoriji za ostvareni izvoz nagrađeni su Alumina d.o.o. Zvornik, EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari i Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, a nagrade je uručio ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Među kompanijama koje su se u prošloj godini najviše istakle u oblasti korporativne društvene odgovornosti, nagrađene su Mtel a.d. Banja Luke, Banjalučka pivara a.d. i Vitinka a.d. Kozluk. Nagrade im je uručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Priznanja za najuspješniju ženu u privredi, koja je uručio prof. dr Vitomir Popović, dodijeljena su direktoru kompanije Swisslion industrija alata a.d. iz Trebinja Branki Ratković, direktoru kompanije Sana Elvis a.d. iz Novog Grada Miri Lazić i direktoru kompanije Miltex d.o.o. iz Banjaluke Višnji Popović.

Posebno priznanje za 25 godina uspješnog poslovanja i osnivanje grupacije u okviru koje djeluje osam kompanija dobila je Fagus Grupa. Posebno priznanje iz oblasti ekologije, za izgradnju prve elektrane na biomasu, pripalo je kompaniji Gold MG d.o.o. Donji Žabar, dok je posebno priznanje za najveći plasman kredita u privredu u 2017. godini dobila Nova banka a.d. Banja Luka. Ova posebna priznanja uručio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

Posebna priznanja iz oblasti turizma, koja je uručio ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković, dodijeljena su „Gradu Sunca“, Trebinje – za najbolјi turistički projekat u 2017. godini, „Banji Kulaši“ – za razvoj banjskog turizma i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ – zа rаzvој zdrаvstvеnоg turizmа.

U kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda priznanja su uručena kompanijama Pčelica Maja iz Bileće za liniju proizvoda „Pčelica Maja Design“ – svečane haljine za bebe, djevojčice i mame, Grand prom iz Bijeljine za Grand kafu Gold, Grafo Balkan iz Banja Luke za dres "dry skin", Destilaciji Starović iz Gacka za Hercegovački srčanik, Miri iz Prijedora za čalno pecivo Zlatka, Edengarden iz Istočnog Sarajeva za velike suncobrane, Nova DI Vrbas iz Banja Luke za stolicu Jelena, Vigmelt iz Banja Luke za metalni garderobni ormar, Mons product iz Teslića za kozji kriška sir i Veteks iz Laktaša za geotekstil.

Na početku manifestacije predsjednik Privredne komore Republike Srpske, koja obilježava 25 godina uspješnog postojanja, Borko Đurić rekao je da Srpska bilježi pozitivne rezultate u privredi koji su ostvareni u složenim političkim prilikama u BiH i uprokos nedovoljnoj zaštiti domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, na plasman domaćeg proizvoda često se odražava i otvoreno domaće tržište za uvoz jeftine robe koja je često sumnjivog kvaliteta.

– Naši proizvođači se suočavaju sa strogim uslovima rada i jakom konkurencijom na stranim tržištima, koja su zaštićena. I pored toga, ostvareni rezultati u prošloj godini pokazuju da se možemo uspješno nadmetati sa drugima i po njihovim pravilima – rekao je predsjednik Đurić.

U prošloj godini, u odnosu na isti period 2016. godine, kako je naveo, ostvaren je rast industrijske proizvodnje za 1,2 odsto, povećanje proizvodnje prerađivačke industrije za 6,2 odsto, rast zaposlenosti u prerađivačkoj industriji za četiri odsto, povećanje ukupnog obima robne razmjene za 14 odsto, rast izvoza za 21,2 odsto, a uvoza 9,7 odsto, te povećanje pokrivenosti uvoza izvozom sa 64,8 na 71,6 odsto.

– Za sve ove rezultate velike zasluge pripadaju onima koje večeras nagrađujemo – kazao je predsjednik Komore i dodao da je za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja neophodno blagovremeno i doslovno realizovati Program ekonomskih reformi, a prije svega suzbiti sivu ekonomiju, smanjiti opterećenja na rad, kao preduslov za značajnije povećanje plata u privredi, te podići njenu konkurentnost i efikasnost javne administracije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Privrednoj komori Srpske na uspješnoj organizaciji manifestacije, kao i na istrajavanju u složenim i teškim okolnostima, preživaljavanju teških izazova koji su bili usmjereni, prije svega, ka nestanku Prirvedne komore i potpune afirmacije uloge i značaja okupljanja najvažnijih privrednika u Republici Srpskoj.

Takođe, predsjednik Srpske čestitao je i svim nagrađenim preduzećima na predanom radu koji su učinili kako bi bili izabrani na ovoj manifestaciji, ali i svim drugim koji su svojim radom doprinijeli da Republika Srpska iz dana u dan jača svoj ekonomski potencijal.

Republika Srpska, kako je rekao, čini sve da razvije privredno i poslovno okruženje koje omogućava privrednicima da zapošljavaju, rade i ostvaruju profit.

– Posljednjih godina imamo potpunu stabilizaciju finansijskog sektora i zahvalan sam Vladi koju predvodi premijer Željka Cvijanović što je uspjela u teškim uslovima da stabilizuje i omogući potpunu likvidnost naših javnih računa, jer upravo ta stabilnost predstavlja najbolji stimulans i za mnoge naše privredne organizacije. Danas možemo reći da smo potpuno likvidni, da izvršavamo obaveze i u oblasti podsticaja i onoga što zakoni predviđaju – rekao je Dodik.

Istakao je da vjeruje da je upravo sada trenutak kada Republika Srpska treba da ide dalje, da dostigne viši nivo ukupne produkcije, produktivnosti i viši standard zaposlenih.

– Ovo su veoma teške okolnosti u kojima se privredni sistem odvija i bilo je veoma teško i danas, i svih prethodnih godina, istrajati u nastojanju da se očuva dostignuti nivo i poveća proizvodnja – ocijenio je Dodik.
Prema njegovim riječima, vlasti Republike Srpske uporno su vodile političke bitke kada je riječ o pravima na raspolaganje resursima u Srpskoj, ali i donosile propise koji su bili usmjereni ka tome da se stvore što povoljniji uslovi.

– Danas imamo privredni sistem koji bi trebalo da bude ni manje ni više stimulativan nego onaj u okruženju. Godine pred nama donose izazove i neizvjesnost i potrebu da se okupljamo – privrednici, vlast i svi koji mogu da doprinesu da razumijemo današnja svjetska kretanja kako bismo mogli usmjeriti naše privredne tokove ka stabilnim vodama – dodao je Dodik.

Smatra da se mora poboljšati standard zaposlenih, da im se omoguće bolja primanja da ne bi odlazili, te da se mora otvoreno razgovarati o obrazovanju i o tome koji su profili i kadrovi potrebni privredi Srpske i šta se tu može promijeniti.

Uvjeren je i da Republika Srpska ima snagu da okupi i poveže privrednike, radnike i političare, da utvrdi odgovornost zakonodavne izvršne i lokalne vlasti i promoviše zajedničke ciljeve.
Predsjednik Srpske je poručio da su dobrodošli strani investitori, ali da se mnogo veći značaj mora dati domaćim privrednicima.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je etno grupa Trag iz Banja Luke i mladi harmonikaši iz Ugljevika, a na početku manifestacije emitovan je i film o 25 godina Privredne komore Republike Srpske.

Tradicionalnom Izboru najuspješnijih u privredi RS za 2017. godinu, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predstavnici u parlamentu i zajedničkim institucijama BiH, ministri u Vladi Srpske, gradonačelnici i načelnici opština u RS, predstavnici diplomatskog kora, privrednih komora, privrednici, te druge ugledne ličnosti.

Kao predstavnici Privredne komore sa područja PPK Bijeljina, ceremoniji su prisustvovali potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder