Награде привредним друштвима из регије Бијељина


Одржана 16. манифестација „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске“ у организацији Привредне коморе Републике Српске. Алумина освојила прво мјесто у категорији великих привредних друштава.

03.04.2019.

У оквиру 16. традиционалне манифестације „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2018. годину“, која је у организацији Привредне коморе Републике Српске одржана 29.03.2019. године у КЦ Бански двор у Бањалуци, привредна друштва са простора регије Бијељина су остварила запажене резултате, а Алумина д.о.о. из Зворника је освојила најзначајније признање.
 
Алумина д.о.о. освојила је прво мјесто у категорији великих привредних друштава у Републици Српској у 2018. години. Награду је уручила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
 
Међу средњим прирведним друштвима у Републици Српској, друго мјесто припало је друштву Рашевићи д.о.о. из Бијељине, а награду је уручио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
 
У категорији малих привредних друштава награђени су Танасић д.о.о. из Бијељине. Награду је уручио предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић.
 
У групи предузећа која су у претходној години имала значајне инвестиције и допринијела запошљавању награђен је Боксит а.д. из Милића. Признање је уручио министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.
 
Посебно признање за допринос привредном развоју изразито неразвијених општина додијељено је Термал ИНТ д.о.о. из Лопара, а уручила га је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.
 
Признање у категорији за препознатљив квалитет и развој домаћег производа добио је Сан Марко д.о.о. из Бијељине, за линију производа „Торте“.
 
Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да присуство званичника Српске на овој манифестацији показује да је привреда у фокусу пажње руководства Српске и да значи подршку новим успјесима привредника.
 
Ђурић је рекао да је досадашња добра сарадња привредника са органима власти на републичком и локалном нивоу допринијела успјеху и оних који се вечерас награђују, који су заслужни за позитивне трендове по скоро свим показатељима успјешности пословања у 2018. години.
 
Навео је да је у прошлој години остварен раст индустријске производње за 3,6 одсто, раст извоза за 7,6 одсто, раст запослених у прерађивачкој индустрији за 2,1 одсто. Покривеност увоза извозом, како је истакао, износила је 71,7 одсто, а повећање јавних прихода за четири одсто.
 
Предсједник Ђурић је рекао да иза ових резултата стоји мноштво добро реализованих послова у свим секторима привреде, те нагласио да у условима жестоке конкуренције није било једноставно пласирати робу и услуге из Српске на домаћем и иностраном тржишту.
 
Нагласио је да се много домаћих квалитетних производа, израђених по највишим свјетским стандардима продаје под заштитним знаком реномираних свјетских произвођача или су као дијелови уграђени у аутомобиле, бродове, авионе, сложене индустријске машине.
 
– Нема мјеста незадовољству постигнутим, што не значи да не треба тежити ка вишем и бољем. Знамо ми да ово није довољно, али знамо и како може боље. Наш циљ је технолошко унапређење и дигитализација привреде, еколошки прихватљиве производње и већа продуктивност за динамичнији привредни раст, за веће плате, виши стандард грађана – истакао је предсједник Привредне коморе и додао да се ништа од тога не може десити само од себе и да је потребно много знања, залагања и улагања и одлучност релевантних фактора у друштву за потребне промјене.
 
Предсједник Ђурић је истакао да програмски елементи Владе Српске за 2019. годину имају безрезервну подршку привредника која је више пута исказана.
 
– На том путу неопходна је синергија свих чинилаца друштва, а сада да је права шанса да се то оствари, с обзиром на једнообразну власт у Српској и заједничким органима БиХ – додао је Ђурић и честитао на оствареним резултатима онима који су у привредном смислу обиљежили 2018. годину са жељом за још већим успјесима и да буду узор и другима на путу напретка и снажнијег развоја Српске.
 
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је подршку младим привредницима и предложила организаторима манифестације „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске“ да од сљедеће године уведу признање и у овој категорији.
 
Цвијановићева је истакла да је неопходно увођење признања за најбољег младог привредника као вид подршке и нагласила да Република Српска има честитих, образованих, способних младих људи, са добрим пословним иницијативама, који своју шансу виде управо у приватном бизнису.
 
– У прилог томе говори и чињеница да смо за Програм подстицања развоја предузетништва код младих старости до 35 година `Стартап Српска` имали велики број заинтересованих младих људи. Зато је потребно да тражимо додатне могућности да подржимо и промовишемо младе људе и њихове пословне идеје – навела је Цвијановићева.
 
Изразила је задовољство што присуствује овом скупу са представницима успјешних малих, средњих и великих предузећа, истичући да су сви они велики, без обзира на обим пословања јер сви доприносе развоју Републике Српске.
 
Цвијановићева је честитала награђенима и изразила наду да ће у предстојећим годинама бити све више кандидаткиња за додјелу признања успјешним привредницама.
 
– Уз честитку свима који су добили ова важна признања, желим да кроз додатни активизам сви заједно радимо на јачању Републике Српске – нагласила је Цвијановићева и додала да је чврсто опредјељење власти за још бржи привредни раст и организованију, бољу Републику Српску.
 
– То захтијева ангажовање свих нас и вјерујем да ћемо наставити заједничким дјеловањем да радимо на постизању тог циља – поручила је предсједник Српске.
 
Нагласила је да снага заједнице зависи од колективитета и способности да се појединачни напори и достигнућа преточе у збирни, заједнички, колективни резултат.
 
– Сматрам да и вечерас, то на неки начин, радимо и показујемо јединство и снагу – додала је Цвијановићева.
 
Према њеним ријечима, посебно је задовољство знати да Република Српска има успјешне друштвено одговорне компаније које воде рачуна како према својим клијентима, тако и према својим запосленима, према буџету и социјалним фондовима, према околини и друштву у цјелини.
 
Изразила је захвалност Привредној комори Српске – организатору ове манифестације и истакла да се на овом већ традиционалном, препознатљивом скупу, признања уручују привредним субјектима који су својим пословним резултатима, али и односом према друштву у цјелини, заслужили тај вид пажње.
 
Цвијановићева је захвалила и привредницима на доброј комуникацији и сарадњи коју је имала са њима док је обављала дужност предсједника Владе Републике Српске, напомињући да су кроз многе изазове пролазили заједно, у тијесној сарадњи и са синдикатом, као трећим социјалним партнером.
 
– Сигурна сам да ће та добра сарадња бити настављена и током мандата нове Владе, јер без добре комуникације нема ни добрих заједничких рјешења, а свједоци смо да, без обзира да ли је ријеч о неком важном политичком, економско-финансијском или социјалном проблему, онда кад до рјешења долазимо заједно, та су рјешења боља и снажнија него кад се доносе изоловано – истакла је Цвијановићева.
 
Она је додала да је ту лекцију научила давно, одмах на почетку свог мандата.
 
– Управо из тог разлога успјели смо да добро комуницирамо и да разумијемо колико је важно да све оно што заједно трасирамо буде и заједничко рјешење. Не кажем да је све било сјајно и савршено, нити икада тако може бити, али знам да је заједнички напор увијек предуслов за добар резултат – рекла је Цвијановићева.
 
Наводећи да живот не почиње ни са једном новом Владом, новим министром или директором, новим предсједником, Цвијановићева је поручила да је важно да се оно што је рађено јуче надограђује данас, а оно што се ради данас, унапређује сутра и да сви треба да буду привржени истом циљу – све јачој Републици Српској.
 
Подсјетила је да је уз актуелну власт постигнута финансијска и економска стабилност Републике Српске, да су достигнути неки рекордни макроекономски показатељи од када се они прате у Републици Српској.
 
Према њеним ријечима, остварен је и привредни раст који представља солидну основу да се креће даље и да се настави са повећањем плата и пензија, обезбјеђивањем нових радних мјеста, реализовањем инфраструктурних пројеката и модернизовањем друштва у складу са трендовима савременог свијета.
 
Напоменула је да Република Српска већ 17 квартала узастопно биљежи раст БДП-а, односно од трећег квартала 2014. године, закључно са трећим кварталом 2019. године.
 
– Наравно, чека још много изазова, нека рјешења морамо дорадити, неке од започетих активности завршити, осмислити и креирати још много других, нових активности и законских рјешења и тежити према вишим стопама привредног раста, већој запослености, бољим платама и пензијама и већем степену социјалне заштите и сигурности – додала је Цвијановићева.
 
Предсједник Управног одбора комапније „Алумина“ Милорад Мотика, који се обратио у име награђених, истакао је да ова компанија очекује у 2019. години приход од око 400 милиона КМ, који ће бити из извоза.
 
Он је захвалио за признање за најуспјешније велико привредно друштво за прошлу годину које је ова компанија добила на манифестацији „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2018. годину“.
 
Мотика је истакао да компанија Алумина уредно сервисира све своје обавезе од пореза и доприноса, да има такав квалитет да у посљедње двије године није имала ниједну рекламацију и да је једна од ријетких фирми која не може произвести колико може продати.
 
Проблеми са којима се Алумина суочава су, како је рекао, недовољна жељезничка и транспортна инфраструктура, као и недостатак стручног кадра, који из школа не излазе обучени за рад на машинама и упозорио да ће то бити све већи проблем.
 
Мотика је нагласио да су припремљени сви услови за бржи развој ове компаније.
 
– До краја јуна пустићемо у рад још један производни објекат од 6.500 метара квадратних, тако да ћемо имати још три нова производа, а до краја године имаћемо још два нова производа у два нова објекта која припремамо за производњу – најавио је Мотика.
 
Напоменуо је да ова компанија послује у врло специфичним условима зато што је компанија која је власник Алумине у стечају.
 
– Имамо укупно задужење од два одсто кредита, што је једна од ријетких компанија која на тако високом нивоу прихода има ниску стопу кредитног задужења – казао је Мотика.
 
Манифестацији су присуствовали министри у Влади Републике Српске, посланици у Народној скупштини Српске, начелници и градоначелници општина, предсједници подручних привредних комора, предсједници комора из региона, чланови дипломатског кора и бројни привредници.
 
Подручну привредну комору Бијељина представљали су предсједник Анто Гајић и потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић.
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder