Јавна расправа о Нацрту закона о електричној енергији


Нови Закон либерализује тржиште електричне енергије

18.10.2019.

Zakon o električnoj energiji stvoriće bolje uslove za sigurno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena električne energije, zaštitu kupaca, efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, smanjivanje negativnih uticaja na životnu sredinu i održivi razvoj u sektoru električne energije. Razlog za donošenje ovog Zakona je potreba usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa odgovarajućim direktivama Evropske unije s ciljem dodatne liberalizacije tržišta električne energije, rečeno je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o električnoj energiji održanoj u Bijeljini koju je organizovalo Minisatrstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske-Područnom privrednom komorom Bijeljina.

„Za snabdjevače tržišta električnom energijom Zakon je povoljan jer će dovesti do uređenja tržišta.Proizvođači električne energije moći će da se pojave na otvorenom tržištu i prodaju struju po većoj cijeni na berzama električne energije, omogućiće veću profitabilnost i veću mogućnost za dalje investiranje u samim proizvodnim preduzećima“, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Republike Srpske Milan Baštinac. On je naveo da je donošenje ovog Zakona do kraja godine u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici za jugoistočnu Evropu i put ka liberalizaciji tržišta električne energije.

Vršilac dužnosti direktora ZEDP „Elektro-Bijeljina“ a.d. Vaso Arsenović, kazao je da će ovaj Zakon u osnovi da uredi tržište energije u Republci Srpskoj. „Imaćemo tačno definisano razdvajanje proizvođača, distributera i snabdjevača električnom energijom, gdje će po tržišnim principima funkcionisati i tržište energije Republike Srpske. Jasno će se znati koji su poslovi distributera, a koji snabdjevača električnom energijom i formiraće se određeni pul proizvođača koji će po realnim tržišnim principima snabdijevati potrošače u Republici Srpskoj“, ocijenio je Arsenović.

Krajnji potrošači električne energije na ovaj način imaće veću sigurnost u snabdijevanju električnom energijom i odabiru snabdjevača, konstatovano je na ovoj javnoj raspravi.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder