Састанак са произвођачима полиетиленских кеса


У ППК Бијељина одржан састанак произвођача полиетиленских кеса на тему измјена и допуна Закона о управљању отпадом.

25.02.2021.

На захтјев произвођача пластичних кеса са подручја ППК Бијељина, дана 23.02.2021. одржан је састанак у Подручној привредној комори Бијељина на ком је Комора упозната са проблемима који су настали примјеном одредаба Закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом.

Одредбама поменутог Закона, произвођачи пластичних кеса са простора Републике Српске стављени су у неравноправан положај у односу на произвођаче из Федерације БиХ.

Увођењем обавезе плаћања накнаде за посебне категорије отпада у које се убрајају пластичне кесе у износу од 0,30 КМ по килограму, произвођачи пластичних кеса са простора Републике Српске стављени су у неравноправан положај у односу на произвођаче из Федерације БиХ који нису у обавези да плаћају исту.

То је довело до тога да се купци окрећу произвођачима кеса у Федерацији БиХ, јер наши произвођачи више не могу бити цјеновно конкурентни.

Истовремено, трговачки ланци и сви остали купци оваквих кеса са простора Републике Српске нису у обавези да купују кесе произведене у Републици Српској гдје оваква накнада важи, тако да је то довело до ситуације да на истом и јединственом тржишту важе различити прописи који привредна друштва са простора Републике Српске стављају у неравноправан положај.

Само на подручју ППК Бијељина, ове одредбе угрожавају око 60 радних мјеста, јер уколико исте остану на снази, дио привредних друштава ће престати са радом, док ће дио своје пословање преселити у Федерацију БиХ.

Произвођачи пластичних кеса са подручја ППК Бијељина позвали су Привредну комору Републике Српске да се активно укључи у рјешавање овог проблема, те да Влади РС упути иницијативу за одлагање примјене одредаба Закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом у дијелу који се односи на произвођаче пластичних кеса, до тренутка усклађивања прописа на нивоу Федерације БиХ и Републике Српске, како би се избјегло стављање привредних друштава из РС у неравноправан положај.

Састанку са произвођачима су у име Подручне привредне коморе Бијељина присуствовали предсједник Анто Гајић, директорица Славица Марковић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder