Podijeljena poljoprivredna mehanizacija nabavljena u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u RS


U Bijeljini su juče prezentovane i dodijeljene poljoprivredne mašine, oprema i alat kupljeni u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Dodjeli mašina prisustvovao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić.

28.07.2023.

Prema programu podrške Vlade Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj do sada je 650 korisnika nabavilo oko 1.200 poljoprivrednih mašina, od čega je 150 samo u Semberiji. Nabavka je izvršena uz subvenciju do 70 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić je naglasio da je nabavka mehanizacije kapitalni projekat koji će dugoročno ojačati i povećati rentabilnost agrarne proizvodnje u Republici Srpskoj.

Minić je rekao da će kapitalna ulaganja u poljoprivredu u ovoj godini biti veća nego u ranijih pet godina zbirno i to u izuzetno teškoj godini u kojoj se bilježi loš rod, kvalitet i cijena pšenice, olujna nevremena i afrička kuga svinja.

Đorđe Mišković, predstavnik d.o.o. „Kite“ Novi Sad rekao je da su firme su osnovane sa 100% mađarskim kapitalom, te da su se danas okupili da pozdrave i da podijele mašine po konkursu mađarske fondacije „Progressus“.

„Želimo da se zahvalimo kupcima, darodavcima i da ukažemo Republici Srpskoj na ovu mogućnost, a tu smo da i nakon prodaje obezbijedimo pun servis, originalne dijelove i redovan servis mašina“, rekao je Mišković.

Sandra Maksimović, predstavnik „Kite BH“ Bijeljina, istakla je da su, pored toga što su zvanični zastupnici za „John Deere“ traktore, učestvovali i u programu subvencija mađarske vlade, odnosno pomoći poljoprivrednicima koji su putem programa dobili povoljne mašine, uz subvencionciju 70% od vrijednosti.

„Danas ćemo podijeliti 13 mašina, a ukupno imamo 20 mašina što se nas tiče u ovom programu, još uvijek čekamo proizvodnju dobavljača, jer su skoro izašli rezultati „Progressus“ programa, ali smo se trudili da bar neke osnovne mašine u skladu sa djelatnosti poljoprivrednika, isporučimo na vrijeme“, rekla je Maksimović.

Poljoprivredne mašine juče je preuzelo 13 poljoprivrednika iz Republike Srpske.

Privredno društvo „Kite“ sa sjedištem u Bijeljini, zastupnik proizvođača poljoprivrednih mašina „John Deere“, organizovalo je prezentaciju za poljoprivrednike i zvanice.

Projekat pomoći mađarske Vlade poljoprivrednicima u Srpskoj provodi fondacija „Progressus“, a subvencioniše se do 70 odsto vrijednosti nabavke.

Približno 17 miliona evra sredstava preostalo je za realizaciju drugog kruga ovog programa, koji bi kako je rečeno trebalo da bude nastavljen već od avgusta.

U ime Privredne komore RS i Područne privredne komore Bijeljina, manifestaciji su prisustvovali direktorica PPK Bijeljina Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder